Eliezer Prod, producătorul brandului de brânzeturi Lunca Ilvei, din localitatea cu acelaşi nume din judeţul Bistriţa-Năsăud, pus pe picioare în anul 2001 de soţii Sabina şi Marcu Leşan, dezvoltă o reţea proprie de magazine, ca urmare a scăderii volumelor după Brexit pe piaţa britanică şi o lipsă de creştere a vânzărilor în retail, potrivit Ziarului Financiar.
”Dezvoltăm o reţea de magazine de producător; până în prezent sunt deschise opt, iar numărul lor va creşte în diferite oraşe. S-a început cu Bistriţa-Năsăud şi deja avem unul şi la Cluj-Napoca, urmând să mai fie deschise şi altele” au spus soţii Leşan, fondatorii companiei Eliezer Prod, citati de ZF.
Compania mizează pe consolidarea pieţei interne şi reducerea dependenţei de distribuitorii pe pieţe din străinătate, dar şi de supermarketuri. De aproximativ şapte ani, compania exportă circa 15% din lactate în Grecia, Spania, Italia şi Anglia, însă exporturile nu au crescut de la un an la altul.
În Grecia, vânzările sunt mai mari în perioada de vară, când este sezonul turistic, iar pentru depozitele româneşti din Spania şi Italia nu s-au înregistrat creşteri, pentru că produsele lor nu fac parte din categoria produselor ieftine, iar comercianţii caută cu prioritate produse mai ieftine. De asemenea, au avu o problemă cu exportul în Anglia, unde, după Brexit, procedurile au devenit mai complicate şi acolo s-au redus vânzările.
Compania a fost înfiinţată pe 1 octombrie 1997 şi, din 2001, produce brânzeturi într-o fabricuţă din Lunca Ilvei, Bistriţa-Năsăud, cu lapte colectat din zonele montane ale Văii Ilvelor şi Văii Someşului. În 2001, a început producţia de caşcaval cu o capacitate de 3.000 de litri de lapte/zi. În 2002, a diversificat gama de produse, adăugând caşcaval, telemea şi smântână, iar capacitatea a crescut la 5.000 de litri lapte/zi. Între 2004-2006, fabrica a fost extinsă şi modernizată printr-un proiect cu fonduri europene, ajungând la o capacitate de 14.000-18.000 de litri lapte/zi. Apoi, gama de produse s-a extins cu mozzarella, caşcaval Penteleu şi caşcaval afumat Lunca. Între 2011 şi 2015, s-a construit o nouă fabrică de procesare a laptelui.