11.7 C
Cluj-Napoca
joi, martie 27, 2025
Google search engine
AcasăANUNȚURIRaiffeisen Bank a finalizat 2024 cu profit net de 1,67 mld. lei

Raiffeisen Bank a finalizat 2024 cu profit net de 1,67 mld. lei

Raiffeisen Bank România, a 6-a cea mai mare bancă după active, a obţinut un profit net de 1,67 mld. lei în anul 2024, apropiat de nivelul câştigului obţinut în 2023, în timp ce activele băncii româneşti cu capital austriac s-au majorat cu 17%, la peste  82 miliarde lei. În ceea ce priveşte cheltuielile o­pe­raţionale din anul 2024, Raiffeisen a indicat doar ritmul de creştere, de 9% an la an.

Pe zona de creditare, soldul creditelor acordate clienţilor s-a majorat cu 9% faţă de anul anterior. Pe segemente de creditare, creditele pentru persoanele fizice au crescut cu 6%, impulsionate de o cerere crescută pentru creditele de nevoi personale, care au avansat cu 9%.

În paralel, soldul creditelor acordate companiilor a avut o creştere de 10%, stimulată atât de cererea din acest segment, cât şi de implicarea băncii în programele guvernamentale IMM Invest şi Invest EU şi continuarea parteneriatelor cu investitori instituţionali (BEI, FEI, BERD).

În privinţa volumelor noi, în 2024 creditele de nevoi personale negarantate au crescut cu 38% faţă de anul precedent. De asemenea, a fost relansat creditul de refinanţare, care a înregistrat creşteri semnificative, a anunţat marţi banca.

În categoria creditelor „verzi”, Raiffeisen Bank a menţinut o pondere de 39% din volumele creditelor pentru achiziţionarea unei locuinţe. Soldul depozitelor a continuat să se consolideze, atingând un avans cu 20% mai mare faţă de anul anterior, cu contribuţii din toate segmentele de clienţi. Astfel, depozitele persoanelor fizice au crescut cu 14%, iar depozitele atrase de la clienţii persoane juridice au avut un avans de 30%.

Rata de adecvare a capitalului se situează la 21,80%, mult peste nivelul minim solicitat de BNR (17,81%). Expunerile neperformante s-au menţinut la niveluri scăzute (1,55%), iar poziţia de lichiditate (indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate, LCR) s-a situat la un nivel confortabil (270%), mult peste cerinţele minime regulatorii (100%). Totodată, rata fondurilor proprii si a pasivelor eligibile (MREL) s-a situat la aproximativ 35%, semnificativ peste cerinţele regulatorii aplicabile la 31 decembrie 2024 (32,00%).

Digitalizarea şi simplificarea fluxurilor au continuat şi în 2024, atât în segmentul conturilor de economii, depozitelor la termen, asigurărilor de viaţă, fondurilor de investiţii sau al pensiilor facultative. Numărul de planuri noi deschise de pensii, planuri de investiţii şi asigurări de viaţă a înregistrat o creştere de peste 10% în 2024 comparativ cu anul anterior.

În ultimii doi ani, Raiffeisen Asset Management (RAM) a raportat  o dezvoltare rapidă a activelor în administrare, cu un avans de peste 450 de milioane de euro a acestora, alimentată atât de subscrierile investitorilor, cât şi de performanţa bună a fondurilor de investiţii aflate în administrare.

De la jumătatea anului trecut, RAM a depăşit pragul de 1 miliard de euro în active totale aflate în administrare prin intermediul a 13 fonduri de investiţii şi a fondului de pensii facultative Raiffeisen Acumulare, consolidându-şi astfel poziţia de top pe piaţa fondurilor de investiţii din România.

Numărul clienţilor înrolaţi 100% digital a evoluat semnificativ în 2024, cu 440% mai mulţi faţă de anul precedent.   La finalul lunii decembrie 2024, numărul clienţilor persoane fizice cu un contract pentru serviciul de mobile banking, Smart Mobile, a depăşit 1,8 milioane, 80% dintre aceştia accesând aplicaţia  cel puţin o dată în luna decembrie.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments