Platforma EconomieRurală.ro a strâns 12 mici producători români într-o campanie de Crăciun, ”Gesturile mici produc schimbări mari. Cadouri care aduc valoare comunităţilor rurale”.
”Dacă fiecare dintre noi ar cumpăra un cadou local de doar 50 de lei pentru sărbători, acest lucru ar genera milioane de lei reinvestiţi în economia locală”, spun reprezentanţii platformei EconomieRurală.ro.
Iniţiativele de sprijin pentru producătorii locali au câştigat popularitate în 2020, pe fondul pandemiei. Una dintre cele mai cunoscute campanii a fost „Cumpără de lângă tine”, lansată de Banca Transilvania. Sub forma provocării #CumparaDeLangaTine Challenge, această mişcare a avut ca scop sprijinirea afacerilor locale precum Filgud, Panemar şi Floare din Banat. De asemenea, în decembrie 2020, Kané Group în parteneriat cu CEC Bank, a iniţiat campania #Localnicii. Aceasta a transformat un restaurant de fine dining într-o platformă menită să conecteze micii antreprenori şi să încurajeze comunitatea să cumpere produse de la afaceri locale.
Cei 12 mici producători de la care poţi cumpăra cadouri de sărbători sunt:
1. Allu a luat naştere din dorinţa de a aduce alunele de pădure direct pe mesele oamenilor, inspirată de verile petrecute într-un aluniş cu familia, gustând din bogăţiile naturii. În 2018, proiectul a început cu înfiinţarea unei plantaţii ecologice, urmată în 2019 de construirea unei unităţi de procesare, ambele finanţate prin fonduri europene. Allu oferă alune de pădure în forme naturale şi procesate, un exemplu fiind crema tartinabilă de alune.
2. Daly Goji a început în 2011, pe un teren moştenit dintr-o poieniţă la poalele munţilor Braşov. Ce a pornit ca o mică afacere de familie s-a transformat, prin ani de cercetare şi adaptare, într-una din cele mai mari plantaţii de goji din România, certificată bio. Au reuşit să omologheze două soiuri româneşti de goji: „Kronstadt”, un omagiu adus oraşului natal, şi „Anto”, inspirat de fiica lor.
3. Luna’s Premium Truffles este o afacere din Argeş dedicată recoltării trufelor, bazată pe peste 14 ani de experienţă în domeniu. Fondatorul Mihai Constantinescu, alături de câinii săi antrenaţi – Luna, Maia şi Cora – recoltează doar trufele mature din pădure. În spatele brandului este o comunitate de culegatori de turfe pe care proprietarii Luna’s Premium Truffle o susţin şi pe care o ajută să îşi valorifice trufele la un preţ corect.
4. Uleiurile vegetale brute Republika sunt obţinute prin presare la rece, urmată de o dublă filtrare pentru o calitate superioară. Procesul de producţie presupune şi decojirea parţială a seminţelor de floarea-soarelui, ceea ce sporeşte cantitatea de vitamine extrasă.
5. Măr de Bran din Braşov este povestea a doi prieteni care, inspiraţi de frumuseţea naturală şi tradiţiile Branului, au început în 2011 să producă suc artizanal de mere. La mica fermă din şură, merele tradiţionale din zonă sunt presate fără a adăuga apă, zahăr sau conservanţi, rezultând un produs autentic şi natural.
6. Delicii de Vaideeni din Vâlcea este o afacere de familie lansată în 2010 de familia Jianu, care a decis să transforme merele din propria livadă în suc natural, fără adaosuri sau conservanţi. Pentru a-şi diversifica activitatea pe tot parcursul anului, au început să producă şi dulceţuri, gemuri şi zacuscă, folosind fructe şi legume locale.
7. Berea Antica este prima microberărie artizanală din judeţul Olt, care funcţionează în Găneasa, sub coordonarea lui Ştefăniţă Vlăsceanu. Acesta şi-a propus să aducă pe piaţa locală o bere artizanală autentică, produsă exclusiv din ingrediente naturale. Procesul de fabricaţie, care durează peste o lună, oferă berii un gust intens, o aromă distinctă şi o aciditate redusă, diferenţiind-o de cea industrială.
8. Berea Curentu din Stoileşti, satul Bârsoiu, judeţul Vâlcea, a fost fondată de Virgil şi Elena Dorobanţu din pasiunea pentru bere şi dorinţa de a crea o băutură care să satisfacă gusturile adevăraţilor cunoscători. Reţetele lor au fost perfecţionate prin experimente cu diverse tipuri de malţ, până au ajuns la gustul ideal. Procesul de fabricaţie durează până la o lună, spre deosebire de metodele industriale rapide, şi se bazează exclusiv pe ingrediente naturale. Dioxidul de carbon este generat în mod natural în timpul îmbutelierii, folosind o tehnică tradiţională de sute de ani.
9. Miedăria a fost fondată de Cristina şi Mihai Negoţ, este o poveste despre pasiune pentru natură şi redescoperirea tradiţiilor. În 2014, cei doi au părăsit Bucureştiul pentru Valea Buzăului, unde au început să producă miere şi să exploreze băuturile fermentate din miere. Inspiraţi de o experienţă din Londra, au învăţat să facă mied, lansând în 2022 primul sortiment – mied cu infuzie de hamei. Miedul lor, obţinut prin fermentarea mierii, reînvie una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice din lume, cu rădăcini inclusiv în România.
10. Atelier NarCheese din Cluj este un mic producător artizanal specializat în brânzeturi realizate după reţete elveţiene, care satisfac gusturile celor care caută autenticitate şi simplitate.
11. Timian este o fermă din Harghita situată lângă Miercurea Ciuc, care a început ca un proiect de familie cu zece capre şi dorinţa de a produce brânzeturi curate pentru uz propriu. Povestea s-a transformat într-o afacere care astăzi include peste 100 de capre şi produse lactate diverse. Fondatoarea fermei, Gyöngyvér Becze-Máthé, economistă de profesie, şi echipa sa au învăţat din mers meşteşugul brânzeturilor, inspirându-se inclusiv din experienţe internaţionale. Numele „Timian” provine de la cimbrişor, o plantă aromatică ce reflectă bogăţia florei din Harghita.
12. Pui de Drag este o fermă de familie situată în comuna Bălţaţi, judeţul Iaşi, specializată în producţia de lactate naturale din lapte de capră. Fondată în 2013 de Ionuţ Popa şi soţia sa, după o experienţă de muncă în Italia, ferma a crescut de la câteva hectare de teren la o fermă cu peste 200 de capre din rasa Saanen.