-0.3 C
Cluj-Napoca
duminică, ianuarie 19, 2025
Google search engine
AcasăANUNȚURIProiectul RIVUS din Cluj-Napoca, dezvoltat de IULIUS şi fondul Atterbury Europe, un...

Proiectul RIVUS din Cluj-Napoca, dezvoltat de IULIUS şi fondul Atterbury Europe, un bun exemplu de urmat pentru regenerarea şi revitalizarea urbană, şansa oraşelor româneşti de a deveni frumoase, funcţionale şi durabile

Lipsa unor zone centrale specializate în comerţ stradal din România a dus la creşterea apetitului populaţiei pentru malluri, şi cum generaţia celor care au acum 25-30 de ani este cea a celor care au crescut la mall, cererea este una tot mai ridicată. Mai mult, dincolo de partea de magazine, mallurile au dezvoltat în jurul lor adevărate centre urbane, venind cu componente supli­mentare precum office, rezidenţial şi diverse servicii.

Regenerarea urbană este viitoarea revoluție a orașelor din România, momentan fiind atât de necesară inovarea spațiilor publice, reorganizarea acestora, restructurarea elementelor intrusive și eliminarea amenajărilor inestetice. Cu alte cuvinte, înfrumusețarea și reinventarea spațiilor publice din orașe, în beneficiul locuitorilor săi, unind nevoia de frumos cu necesitatea asigurării unui spațiu rezilient în fața provocărilor climatice din ce în ce mai prezente în viața noastră.

Regenerarea urbana este o nouă direcție, o nouă viață acordata unei zone abandonate, subdezvoltate sau al cărei scop a devenit incompatibil cu dezvoltarea orașului. Pe scurt, rolul este cel de a reda orașului o parte a sa, astfel încât dezvoltarea să se întâmple în primul rând pe teritoriul urban și mai apoi spre zonele periferice.

Practic, regenerarea și reconversia urbană nu sunt procese doar de construcție, ci intervenții strategice care să susțină o evoluție sustenabilă, durabilă și adaptată contextului actual și viitor, din toate unghiurile din care ar putea fi privite: economice, urbanistice, sociale, turistice, culturale, ale mobilității etc. Așadar, reprezintă oportunități unice de a pune în aplicare principiile sustenabile, de a croi orașul pe nevoile locuitorilor, acoperind golurile pe care aceștia le identifică, de a susține un curent de dezvoltare economică, de a contribui la o calitate mai bună a vieții și lista poate continua.

Rolul regenerării și reconversiei urbane va deveni tot mai relevant, în contextul unui mediu urban suprapopulat, care necesită adaptare, noi funcțiuni dedicate comunității și o direcție sustenabilă în materie de expansiune.

Regenerarea urbană este viitoarea revoluție a orașelor, atât din România, cât și din Europa, momentan fiind necesară inovarea spațiilor publice, reorganizarea acestora și restructurarea elementelor intruzive, astfel încât să fie în beneficiul locuitorilor săi. Procesul creează o oportunitate pentru oameni să-și recâștige orașul, să îl experimenteze și să se bucure de resursele sale. În egală măsură, este maniera prin care orașele se dezvoltă, cresc și produc plus-valoare pentru comunitate.

Din această categorie fac parte și proiectele mixed-use IULIUS, care le oferă oamenilor motive să stea în centrul orașelor, împreună, indiferent de activitate: pentru muncă, shopping, sport, socializare, petrecerea timpului liber. Pe de altă parte, oferă orașelor susținere în creșterea atractivității turistice, sociale și de business, nu doar pentru prezent, ci, mai ales, pentru viitor.

”Din experiența Iulius, astfel de proiecte complexe au un efect multiplicator. Odată lansate, sporesc atractivitatea orașelor și atrag investiții noi. Numai în componenta office – United Business Center și Palas Campus – la nivel național avem 130 de sedii ale unor companii importante din IT&C și Automotive, parte dintre ele intrând pe piața din România în proiectele Iulius și dezvoltându-se ca centre principale europene. Toate aceste companii plătesc impozite la bugetele locale și de stat, care pot fi îndreptate mai departe către proiecte care să abordeze alte probleme urbane. Un astfel de impact ne propunem să producem și cu proiectul aflat în dezvoltare la Cluj-Napoca, unde vom investi în grădini urbane, infrastructură, facilități publice, dar vom aduce și un aport prin intermediul amprentei urbanistice”, au transmis reprezentanții grupului Iulius.

Grupul Iulis este unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proiecte de regenerare urbană din România, având deja în portofoliu pe acest segment Palas Iași, Iulius Town Timișoara și Iulius Mall Cluj-Napoca. Compania este printre pionierii regenerării urbane din România și chiar dacă inițial a dezvoltat o rețea de malluri, în 2012 a înțeles nevoia de schimbare și și-a setat agenda investițiilor pe o direcție inovatoare, care contribuie la dezvoltarea sustenabilă a orașelor.

Compania Iulius este prezenta in Cluj-Napoca de 17 ani, cu Iulius Mall, proiect pentru care procesul de maturizare de la mall la concept mixt s-a realizat treptat, pentru că relevanța unui proiect se câștigă rămânând ancorat în realitatea pieței.

”RIVUS s-a nascut dintr-o oportunitate, pentru că piața are nevoie de acest proiect, iar comunitatea și orașul recâștigă o parte a sa. Un fost simbol al producției industriale, platformă Carbochim, se tranforma într-un nucleu vibrant al comunității moderne, iar răspunsul este RIVUS, loc in care se îmbina trecutul cu viitorul, se păsteaza moștenirea industrială, dar se reda comunitatii o parte latentă a orașului, punându-se accent pe sustenabilitate, conectivitate și calitatea vieții”, spun reprezentanții grupului Iulius.

Fabrica Carbochim a fost mutată și modernizată cu 7 milioane de euro, în secții mult mai bine tehnologizate, fără întreruperea activității și cu menținerea celor aproximativ 160 de angajați.

Rivus va fi proiectul cu cea mai mare diversitate de funcțiuni: o componentă culturală foarte puternică, pentru că va fi intregrat un centru de arte performative administrat ca parteneriat cu mediul cultural local, o sală de spectacole, ca funcțiuni incluse în premieră într-un proiect real estate. In premieră regională, vor fi centre de entertainment pentru întreaga familie, dar și tehnologiile cinematografice ale momentului, de exemplu, IMAX, si un fresh market, gândit ca o platformă de interacțiune directă între producători și consumatori.

Premiere vor fi și o serie de branduri fashion și concepte de ancore pe care comunitatea le-a inclus în topul așteptărilor în sondajele de piață, realizate de companie. Proiectul include o grădină urbană (peste 52.000 mp) al cărei rol este acela de a deschide fosta incintă inaccesibilă către public și către râul Someș, prin activarea malului aferent arealului. Aceasta va fi nucleul proiectului pentru care compania are deja în aclimatizare la Cluj, de doi ani, peste 700 de copaci maturi, inclusiv copaci recuperați de pe fosta platformă industrială, 100.000 de plante decorative și o grădină japoneză. Cadrul natural va fi completat cu fațade înierbate și acoperiș verde. Parcul din RIVUS va fi conectat cu cele două parcuri din zonă recent amenajate de municipalitate, contribuind la realizarea unui lanț extins de spații verzi pentru comunitate.

”Alături de specialiști locali, au fost identificati zeci de arbori care existau pe fosta platformă industrială și care pot fi păstrați și integrați în noul proiect si care au fost relocati în pepinieră cu acest scop. La nivel arhitectural, unicitatea este dată și de faptul că natura se prelungește peste clădirea principală, prin fațade înnierbate și acoperiș verde, acolo unde va fi amenajată și o grădină japoneză”, transmit reprezentanții grupului Iulius.

In proiect vor fi conservate și integrate două clădiri simbol pentru Carbochim, cea administartivă și o hală cu elemente arhitecturale deosebite, care va și găzdui centrul de arte performative, operat în partneriat cu mediul cultural clujean.

Pentru acest proiect compania si-a asumat poate cele mai ample demersuri privind mobilitatea și conectivitatea din portofoliu, cu infrastructură amplă rutieră, pietonală și velo: nou pod creat și pasarele pietonale peste Someș, modernizarea străzilor adiacente, realizarea a două sensuri giratorii și amenajarea de piste de biciclete pe întreg perimetrul proiectului, inclusiv pe linia Someșului, așa cum a solicitat comunitatea. Sunt investiții asumate printr-un contract cu municipalitatea, a cărui valoare se ridică la aproximativ 66 milioane de euro, incluzând beneficii directe și indirecte pentru oraș, spații pentru comunitate și lucrări de infrastructură de aproximativ 30 milioane de euro.

RIVUS este un proiect realizat de companiile IULIUS și Atterbury Europe și presupune o investiție de peste 500 de milioane de euro. La acest proiect Iulius lucreaza cu biroul olandez de arhitectura UNStudio, o premiera in Romania.

Despre investitiile companiei Iulius

  • Iulius a realizat până în prezent investiții de 1,3 miliarde de euro, proiecte al căror impact este deja ușor de perceput în Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava;
  • Poate cel mai concludent exemplu este Palas Iași, primul proiect mixed-use de regenerare urbană realizat în România, în 2012, de către IULIUS, care a transformat zona centrală a orașului, rămasă nedezvoltată, într-o atracție regională, de business, socială, turistică, culturală etc;
  • La fel s-a întâmplat și prin Iulius Town Timișoara, proiect inaugurat în 2019, iar investițiile în dezvoltare (de la cluj-Napoca si Constanta) ridică ștacheta și mai sus;
  • La nivel de rețea, dacă ar fi să exprimăm în câteva cifre impactul pentru comunitate al proiectelor Iulius, avem așa: 130 de sedii ale corporațiilor internaționale, 35.000 de angajați, peste 1.000 de parteneriate pentru componenta retail, peste 70 de milioane de vizite anual, 13 hectare de grădini urbane, cu peste 80.000 de arbori maturi și arbuști, peste 1.000 de evenimente organizate și găzduite, 190 de milioane de euro investiții în facilități pentru comunitate, parcuri și soluții de infrastructură, peste 100.000 de locuitori care se află pe o rază de 15 minute față de locațiile IULIUS și beneficiază zilnic de serviciile și facilitățile oferite, acțiuni de implicare și responsabilitate socială etc’

In prezent, compania are in dezvoltare proiecte in Cluj-Napoca și Constanța, in valoare de alte 1,3 miliarde de euro, cu o amploare care va reseta destinul cel puțin a zonelor vizate, dacă nu ale orașelo și chiar ale regiunilor.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments