Românii care vor să cumpere o locuinţă înainte de Crăciun şi să înceapă anul în casă nouă trebuie să achite acum preţuri chiar şi cu aproape 30% mai mari decât cei care au devenit proprietari spre finele lui 2023, arată o analiză a Imobiliare.ro. Ei îşi pot alege viitoarea locuinţă dintr-un număr tot mai restrâns de proprietăţi disponibile la nivelul pieţei şi intră în competiţie cu mai mulţi potenţiali cumpărători pentru acestea.
În schimb, condiţiile de creditare sunt mai avantajoase decât cele din perioada Crăciunului din 2023. Specialiştii îi atenţionează, însă, pe cei care vor să cumpere o locuinţă că ar trebui să se grăbească să ia o decizie pentru că lucrurile s-ar putea schimba pe termen mediu. Preţul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare a depăşit, pentru prima oară, pragul de 1.700 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro. În ultimele 12 luni, media natională a urcat cu 14%, dar în marile oraşe procentele sunt mult mai mari.
“Deşi nu excludem anumite corecţii pe unele segmente, în acest moment nu avem semne care să sugereze o posibilă ieftinire a apartamentelor. Într-un context socio-economic stabil, ne aşteptăm ca în 2025, preţurile apartamentelor să continue aceeaşi tendinţă din 2024, de consolidare, dar într-un ritm mai puţin accelerat. În continuare, considerăm că ne aflăm într-o perioadă oportună pentru achiziţii, dacă avem o nevoie reală de locuire şi acces la finanţare”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Cele mai scumpe apartamente noi sunt în continuare în Cluj-Napoca (unde media este de 3.224 euro/mp util), iar cele mai ieftine în Iaşi (medie de 1.733 euro/mp util). În Cluj, apartamentele noi s-au scumpit cu 11% în ultimul an, iar în Iaşi cu 14%.
Cele mai mari creşteri anuale au fost însă la apartamentele noi din Bucureşti, cu un avans de 28%, până la o medie de 2.142 euro/mp util. Chiar şi aşa, Capitala este devansată în topul locuinţelor de apartamentele noi din Braşov.
Pe piaţa braşoveană apartamentele aflate în clădiri finalizate începând cu anul 2020 sunt scoase la vânzare de către proprietari şi dezvoltatori cu un preţ mediu de 2.406 euro/mp util, cu 18% peste cel înregistrat acum un an. Înainte de Crăciunul trecut, cumpărătorii achitau, în medie, 2.033 euro/mp util pentru o astfel de proprietate, conform Indicelui Imobiliare.ro.
Pe segmentul vechi al pieţei rezidenţiale, locuinţele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an în Braşov, cu un avans cu 20%, la o medie de 1.960 euro/mp util.
În ceea ce priveşte pretul, Cluj-Napoca ocupă, şi de această dată, primul loc în clasament. La un apartament cu 2 camere şi o suprafaţă utilă de 52 de metri pătraţi diferenţa de preţ dintre o locuinţă veche în Braşov şi una în Cluj-Napoca este de circa 50.100 de euro.
Preţurile solicitate de proprietari pentru apartamentele vechi scoase la vânzare au crescut cel mai puţin în Timişoara, respectiv cu 10%. S-a ajuns la o medie de 1.638 euro/mp util înainte de începutul lunii decembrie. Un avans cu 12% a putut fi observat şi în Constanţa unde media a ajuns să se situeze în jurul valorii de 1.720 euro/mp util.
Penultimul loc în top este ocupat de Iaşi unde, în ciuda avansului puternic înregistrat la nivelul preţurilor, locuinţele de pe segmentul vechi al pieţei se vând în continuare cu mai puţin de 1.700 euro/mp util.