Autoritățile au în plan modernizarea fabricii de armament din Cugir, județul Alba, în urma unor investiții de 410 de milioane de lei. Modernizarea are în vedere creșterea capacității de producție, dar și diversificarea gamei de fabricație a muniției de tip NATO de calibru 12,7×99 mm, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern.
Uzina Mecanică Cugir va dispune de o infrastructură tehnologică modernă, cu investiții în echipamente și tehnologie, specifice pentru producția de capse anti-corozive Boxer și muniție de infanterie cu calibrele 5,56 x 45 mm, 7,62 x 51 mm și 12,7 x 99 mm, conduc la automatizare avansată, eficiență energetică, precizie înaltă în producție și o calitate superlativă a produsului final.
În plus, prin prisma achiziției de tehnologii avansate pentru producția tuburilor din alamă și muniției rezistente la coroziune, conform standardelor NATO, uzina se poziționează într-o poziție favorabilă pentru adaptarea și producția viitoarelor tipuri de muniție.
Costul pentru realizarea achiziției de noi echipamente este de 344,27 milioane de lei, la care se adaugă o TVA de 65,4 milioane de lei. În total, investiția în modernizarea liniilor de producție este de aproape 410 milioane de lei. Rata internă de rentabilitate este estimată la 13%, durata de realizare a investiției este de 36 de luni, iar recuperarea se va face în 15 ani.
Istoria fabricii datează din 1799, când au fost puse bazele atelierelor de fabricare a otelului in Cugir, una dintre primele fabrici metalurgice din Transilvania, care a avut ca profil oțelul. Fabrica a fost extinsă în 1926 prin construcția de noi hale de producție. Războiul a dus la militarizarea fabricii care, la momentul respectiv, a fost condusa de specialiști în domeniul producției de armament modern. După 1990, uzina a trecut prin ample procese de restructurare și reorganizare, iar din 2008 își desfășoară activitatea strict în sectorul producției militare.