Miniștrii europeni ai energiei au vizitat fabrica de hidrogen verde de la Rafinăria Dunărea a Grupului MOL din Százhalombatta. Delegațiile au sosit la Budapesta pentru reuniunea ministerială a grupului CESEC (Central and South-Eastern Europe Energy Connectivity) și au discutat despre potențialul atras de utilizarea hidrogenului verde. Fabrica are cea mai mare capacitate de producție de hidrogen verde din Europa Centrală și de Est și a devenit operațională recent, începând producția.
În perioada 28-29 octombrie, a avut loc la Budapesta reuniunea ministerială a Grupului de lucru la Nivel Înalt dedicat Conectivității energetice în Europa Centrală și de Sud-Est. Evenimentul a fost organizat de Comisia Europeană, în cooperare cu Președinția Maghiară a Consiliului Uniunii Europene. În cursul reuniunii, participanții au adoptat concluzii și planuri de acțiune referitoare la electricitate, energie regenerabilă și gaze. Înainte de programul oficial, delegațiile au vizitat fabrica de hidrogen verde a Grupului MOL pentru a beneficia de o experiență directă dedicată descoperirii celei mai mari instalații de capacitate din Europa Centrală și de Est.

„Ne bucurăm să putem împărtăși din experiența și cunoștințele acumulate până în prezent în producția de hidrogen verde cu alte țări din grupul CESEC. Credem că hidrogenul verde poate juca un rol important în procesul de înverzire a activităților industriale și a sectorului mobilității. Fabrica Grupului MOL din Százhalombatta, alături de facilități similare pe care le planificăm în regiune, reprezintă doar un prim pas în această direcție. Ne-am asumat angajamentul de a susține tranziția către energia verde prin intermediul investițiilor noastre. Cu toate acestea, pentru a îndeplini obiectivele ambițioase ale Uniunii Europene în materie de schimbări climatice, menținând în același timp competitivitatea Europei, este nevoie de stimulente pentru actorii din industrie și de un mediu de reglementare la nivelul UE care să țină cont de provocările economice și de specificul regional. Sper că factorii de decizie din Europa sunt, de asemenea, parteneri ai industriei în acest demers” – a declarat György Bacsa, Director General al MOL Ungaria.

În timpul procesului, nu sunt generate subproduse poluante, ci, de fapt, instalația produce 8-9 tone de oxigen pur per tona de hidrogen. Datorită acestei instalații, se va reduce amprenta de carbon a rafinăriei Dunărea cu peste 25.000 de tone de dioxid de carbon pe an, o cantitate comparabilă cu emisiilor anuale de dioxid de carbon generate de aproximativ 5.400 de autovehicule obișnuite.
Grupul de Nivel Înalt CESEC, înființat în 2015, coordonează eforturile de facilitare a proiectelor de infrastructură energetică în Europa Centrală și de Sud-Est, contribuind la accelerarea integrării pieței, utilizării energiei regenerabile și integrării hidrogenului și biometanului în rețelele din regiune. Alături de statele membre relevante ale Uniunii Europene din regiune, inițiativa include și alte opt țări partenere din Comunitatea Energetică.
Grupul MOL este o companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări, o forţă de lucru dinamică formată din 24.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproape 2.400 de staţii de servicii în 10 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est. Activităţile de explorare şi producţie ale Grupului MOL sunt susţinute de o experienţă de peste 85 de ani în domeniul hidrocarburilor şi 30 de ani în injecţia de CO2. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 8 ţări, iar cele de explorare în 10 ţări. MOL se angajează să îşi transforme operaţiunile tradiţionale bazate pe combustibili fosili într-un model de afaceri sustenabil, cu emisii scăzute de carbon şi aspiră să devină neutru din punct de vedere la emisiilor nete de carbon până în 2050, contribuind totodată la formarea economiei circulare cu emisii scăzute de carbon în Europa Centrală şi de Est.