Comcris Energy, subsidiara locală a dezvoltatorului austriac de proiecte de producţie de energie regenerabilă Enery, a finalizat o investiţie de 216,2 mil. lei (52,4 mil. euro), din care 68,1 mil. lei (13,6 mil. euro) au fost contribuţia nerambursabilă acordată de Ministerul Energiei prin PNRR, iar 39,3 mil. euro finaţarea acordată de UniCredit Bank România, pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 51,4 MW şi a unui sistem de stocare în baterii cu capacitate de 22 MWh, în localitatea Sărmăşag, din judeţul Sălaj. Această integrare a tehnologiei bateriilor oferă mai multe beneficii semnificative şi sporeşte impactul general al instalaţiei de energie regenerabilă din România.
Parcul fotovoltaic inaugurat în judeţul Sălaj va furniza către Ursus Breweries, parte a Asahi Europe & International (AEI), energie verde printr-un Acord Virtual de Achiziţie de Energie (vPPA) pe termen lung. Energia regenerabilă generată de centrala din Sărmăşag va alimenta producţia de bere Ursus din România, susţinând obiectivul mai larg de sustenabilitate al Asahi Europe & International de a atinge 100% electricitate verde până în 2025 şi neutralitate în emisiile de carbon în toate fabricile de bere europene până în 2030. Acesta este al treilea acord de furnizare de energie din surse regenerabile între Enery şi fabricile de bere din cadrul grupului Asahi din Europa Centrală şi de Est.
”Inaugurarea centralei fotovoltaice de la Sărmăşag marchează o realizare semnificativă, nu numai pentru compania Enery, ci şi pentru progresul României către un viitor energetic durabil”, a declarat Lukas Nemec, Chief Operations Officer Enery, într-un comunicat de presă. Enery este un furnizor de energie electrică verde şi dezvoltator de proiecte de producţie de energie regenerabilă cu sediul în Viena, Austria.
Cu un portofoliu diversificat de producţie care generează în prezent aproape 700 GWh de electricitate curată, dintr-o capacitate instalată de 490 MW, şi care alimentează echivalentul a 277.706 gospodării, Enery se află în fruntea tranziţiei către energie durabilă în regiunea CEE. Planurile companiei includ proiecte de dezvoltare de peste 8 GW, aflate în derulare în 11 ţări.
”Vorbim din nou despre un proiect care răspunde provocărilor actuale din sectorul energetic – nu doar producţie, ci şi stocare în baterii. Creşterea capacităţilor de stocare a energiei produse din surse regenerabile are un rol foarte clar – mai puţină presiune şi instabilitate în sistem, mai mult interes pentru investiţii în proiecte de energie verde. Mediul privat este principalul nostru partener în procesul de tranziţie energetică. Fiecare astfel de proiect contează, de la cele de sub 1 MW, la cele de câteva zeci de MW”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, la evenimentul de inaugurare a parcului fotovoltaic din judeţul Sălaj.
Sebastian Burduja a mai declarat că prin jalonul din PNRR au fost semnate aproape 300 de contracte de finanţare pentru 1.800 MW noi în sistemul energetic, energie verde. Proiectele care au inclus capacităţi de stocare au beneficiat de un bonus în grila de evaluare, fiind prioritare.
”Felicit antreprenorii care au realizat acest proiect şi le doresc succes tuturor celor care urmează să investească cele 13 miliarde de euro, fonduri nerambursabile, pe care le-am pus la bătaie în cele 15 luni de mandat. Ele ne vor aduce peste 10.000 MW noi de energie verde pentru România: 1.800 MW din PNRR, producţie mediul privat, 3.000 MW din FM, producţie şi autoconsum mediul privat, 1.000 MW din FM, autoconsum instituţii publice, 730 MW proiecte CE Oltenia, parcuri fotovoltaice, 5.000 MW mecanismul CfD din FM, 3 miliarde euro pentru solar şi eolian, şi 100 MW programul Electric-Up, IMM şi HoReCa”, a mai transmis Burduja.