AROBS Polska şi AROBS Engineering, ambele parte din grupul AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori Bucureşti, au demarat proiectul „Dezvoltarea şi calificarea unităţii de control a sateliţilor care efectuează operaţiuni in zona de proximitate” (CRIMSON), aprobat în septembrie 2024 şi finanţat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Proiectul este parte a Programului pentru un Spaţiu Curat, în cadrul programului COSMIC, faza a doua din cadrul Programului de Siguranţă Spaţială al Agenţiei Spaţiale Europene (Perioada 2).
”Sunt mândru că echipele noastre de inginerie aerospaţială din Polonia şi România beneficiază de oportunitatea de a participa la proiectul CRIMSON, finanţat de ESA. Acest proiect se aliniază perfect cu viziunea noastră la nivelul grupului AROBS – pionieratul în inovaţii care contribuie la un mediu spaţial mai curat şi mai sigur. Sunt convins că echipele noastre vor inova şi excela în acest demers”, spune Voicu Oprean, CEO al grupului AROBS.
Proiectul răspunde unei nevoi specifice identificate pentru viitoarele misiuni de Îndepărtare Activă a Deşeurilor Spaţiale (ADR) şi Reparaţii în Orbită (IOS), de a realiza şi califica pentru misiuni spaţiale, un sistem integrat de control, care sa fie capabil să interacţioneze cu mai mulţi senzori şi date de tip imagini, având suficientă putere de procesare şi capacitate de memorie pentru a efectua o varietate de procesări in timp real pe un set mare de date de intrare. Operaţiunile vor include procesarea complexa a imaginilor si a datelor de la senzori, generarea datelor de control pentru modulele de navigaţie şi pentru sistemele robotice, precum şi funcţii suport, precum comprimarea imaginilor si criptarea datelor.
”Această activitate are ca scop dezvoltarea unei unităţi de control generice şi flexibile pentru operaţiuni de proximitate ale sateliţilor din orbita joasă a Pământului. Dispozitivul este prevăzut să fie unitatea principală care furnizează funcţiile necesare de monitorizare şi control în timpul fazei critice a operaţiunilor de proximitate, inclusiv manevrele de apropiere şi capturare/cuplare. Unitatea va fi suficient de generică şi adaptivă pentru a putea sprijini o varietate de cazuri de utilizare, fără a fi nevoie de etape majore de modificare şi/sau re-calificări suplimentare”, spun reprezentanţii companiei.
Potrivit acestora, AROBS Polska şi AROBS Engineering urmează să dezvolte o soluţie generică care să fie compatibilă cu viitoarele misiuni în orbita joasă a Pământului, oferind o unitate de control modulară, redundantă şi scalabilă.
Principala provocare este anticiparea şi recunoaşterea nevoilor integratorilor de nave spaţiale în procesul de design. Înainte de a finaliza cerinţele specifice pentru software, hardware şi modulele de tip FPGA, partenerii proiectului se vor întâlni cu mai mulţi integratori europeni pentru a prezenta arhitectura preliminară a dispozitivului şi pentru a colecta feedback-ul necesar.”