TeraPlast, producător de materiale de construcţii listat la Bursă sub simbolul TRP, a anunţat semnarea unui acord de achiziţie prin care preia 70% din capitalul social al companiei Optiplast, al treilea cel mai mare producător de ambalaje flexibile din Croaţia.
Optiplast este o companie similară ca gamă de produse şi tehnologie cu TeraBio Pack, membră a grupului TeraPlast, aducând în plus 35 de ani de experienţă în piaţa ambalajelor flexibile, potrivit unui raport de la BVB. Anunţul vine după ce, la început de an, TeraPlast a declarat că a achiziţionat Grupul Wolfgang Freiler de la familia austriacă Uhl, într-o tranzacţie de 16,5 milioane de euro.
”Prin achiziţia Optiplast ne extindem amprenta geografică, iar capacităţile noastre de producţie depăşesc 10.000 de tone de ambalaje flexibile anual. Vom fi şi mai aproape de clienţii din ţări precum Italia, Grecia sau Austria şi ne vom putea concentra mai bine pe pieţele din Balcanii de vest, pieţe dinamice şi mature”, spune Dorel Goia, preşedintele consiliului de administraţie al TeraPlast.
Acţionarul actual al Optiplast rămâne activ în executivul companiei, în calitate de director general, asigurând continuitatea strategiei de afaceri şi, de asemenea, implementarea modelului de succes al Optiplast la nivelul TeraBio Pack alături de echipa de management locală, se mai arată în raport.
”Sinergiile dintre Optiplast şi TeraBio Pack înseamnă accesul la clienţi care plătesc preţul corect pentru ambalaje de calitate, ceea ce va duce la o mai bună încărcare a capacităţilor de producţie. Mai mult, vom deservi mai uşor pieţele vest-europene care până acum au fost mai greu de acoperit din Bistriţa din cauza costurilor logistice. Astfel, creştem profitabilitatea în timp ce oferim în piaţă soluţii complete şi sustenabile”, adaugă Dorel Goia.
Preţul total de achiziţie va fi determinat la data finalizării tranzacţiei pornind de la valoarea de bază de 13 milioane de euro, care va fi ajustată cu capitalul de lucru net, fluxurile de numerar şi datoriile de la data finalizării. În baza acestei formule de calcul se va stabili preţul final pentru participaţia de 70% din părţile sociale pe care le va cumpăra TeraPlast.
Acordul prevede o proiecţie a preţului final de achiziţie cu luarea în considerare a elementelor de ajustare din situaţiile financiare ale Optiplast la 30 iunie 2024. Astfel, dacă preţul final s-ar fi determinat la 30 iunie 2024, acesta ar fi fost de 9,5 milioane de euro.
De asemenea, acordul mai prevede un mecanism de ajustare a preţului în funcţie de subvenţiile viitoare pe care urmează să le încaseze Optiplast pentru un proiect de instalare panouri fotovoltaice aflat în curs de implementare. Tranzacţia va fi supusă aprobării adunării generale a acţionarilor TeraPlast din data de 14 noiembrie, iar în contextul aprobării, tranzacţia va fi finalizată în perioada imediat următoare hotărârii AGEA.
Fondată în 1989, Optiplast deţine o capacitate anuală de producţie de aproximativ 5.000 de tone şi operează într-un spaţiu de peste 17.000 m2, având 81 de angajaţi. Compania dispune de o capacitate internă de reciclare de circa 1.200 de tone pe an şi, totodată, utilizează între 60% şi 70% materiale reciclate.
Optiplast produce saci menajeri, sacoşe pentru cumpărături şi alte confecţii şi folii pentru ambalare. Cu o cifră de afaceri de 10 milioane de euro în 2023 şi o EBITDA ajustată de 2,2 milioane de euro, Optiplast exportă aproximativ 25% din producţie pe pieţele europene. Portofoliul de clienţi cuprinde atât distribuitori, cât şi mari reţele de retail la nivel internaţional.