CEC Bank, instituţie de credit controlată de statul român prin Ministerul Finanţelor, a înregistrat în primul semestru (S1) din 2024 o creştere a activelor nete până la 93,2 miliarde de lei, plus 35% faţă de perioada similară a anului trecut.
La nivelul grupului, profitul net a fost de 279,8 mil. lei, din care profitul net al Băncii a atins 269,5 mil. lei, arată raportul semestrial publicat de instituţie la BVB.
În perioada ianuarie-iunie 2024, veniturile nete din dobânzi ale băncii au înregistrat o creştere cu aproape 27% an/an, pe seama majorării veniturilor din dobânzi, generate de creşterea lunară a soldului de credite şi plasamente (titluri, bănci, etc).
Astfel, veniturile din dobânzi au crescut cu aproape 673 mil. lei, în timp ce cheltuielile cu dobânzile au înregistrat şi ele un trend crescător, fiind majorate cu circa 462 mil. lei.
Veniturile nete din comisioane au crescut cu 4,1%, respectiv cu 5,5 mil. lei, până la 139 mil. lei la nivelul Băncii (157 milioane de lei la nivelul Grupului).
În paralel, cheltuielile administrative ale Băncii au înregistrat o creştere de 15% comparativ cu cele raportate în perioada similară din anul 2023, în principal din cauza impozitului suplimentar pe cifra de afaceri.
”În lipsa acestui impozit, care nu a fost transferat clienţilor prin marje/tarife mai mari, creşterea ar fi fost de doar 4%, fiind generată în prinicipal de creşterea cheltuielilor cu amortizarea, ca urmare a investiţiilor efectuate în cadrul Programului de Transformare, a investiţiilor în modernizarea reţelei teritoriale şi a flotei de ATM/MFM, precum şi de creşterea cheltuielilor cu salariile”, menţionează raportul băncii.
În baza acestor evoluţii, raportul cost-venituri la nivelul Băncii s-a îmbunătăţit, ajungând la 51,61% în S1/2024 (46,78% în condiţiile în care nu ar fi fost aplicat impozitul suplimentar) faţă de 54,07% în S1 2023.
Cheltuiala cu costul riscului a crescut concomitent cu îmbunătăţirea gradului de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (de la 57,8% la 60,1%), în linie cu creşterea susţinută a portofoliului de credite.
Pe zona de creditare, CEC Bank a acordat peste 34.000 de credite noi în primul semestru al anului 2024, cu o valoare cumulată de aproximativ 5,8 miliarde de lei.