Traderul de cereale East Grain din Cluj-Napoca a finalizat primul semestru din acest an cu o cifră de afaceri de 70,6 mil. euro, cu 18% mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care preţul de piaţă al produselor comercializate a scăzut într-un ritm semnificativ mai mare. Pentru 2024, oficialii East Grain estimează o creşterea cu 5% a volumului produselor comercializate în activitatea de bază, reprezentând 690.000 de tone de cereale, materii prime furajere şi îngrăşăminte. La nivelul grupului, East Grain preconizează pentru 2024 o cifră de afacere consolidată de 188 mil. euro, potrivit Ziarului Financiar.
”Spre deosebire de anii anteriori, anul acesta a început lent, fiindcă în perioada Q1-Q2 «ianuarie-iunie» s-au încheiat mai puţine contracte futures, atât de cumpărare, cât şi de vânzare, comparativ cu anul trecut. Pe de-o parte, producătorii, traderii şi consumatorii finali au început anul cu stocuri mai mari, ca urmare a recoltei bune din 2023. Acesta a fost primul factor care a încetinit mişcarea pieţei, deoarece cererea pentru recolta din 2023 a scăzut”, a declarat Vincze Tamás, CEO al East Grain SA, citat de ZF.
”În paralel, utilizatorii finali au încercat să cumpere la preţuri relativ scăzute pentru contractele futures, pentru recolta din 2024, astfel că s-au încheiat puţine contracte în avans, deoarece la nivelurile indicate nu am putut achiziţiona marfa de la producători în acea perioadă. În linii mari, caracteristică acestui an este că cererea nu se întâlneşte cu oferta pentru majoritatea culturilor. România este o ţară exportatoare în această industrie, însă, în prezent, originea zonei noastre este una dintre cele mai scumpe la nivel global”, a mai spus Vincze Tamás.
Anul trecut, Agrofert, cel mai mare grup de companii active în agricultura şi industria alimentară din Cehia, cu venituri de 10 miliarde de euro în 2022, a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al East Grain printr-o majorare de capital, fiind cea mai importantă investiţie externă din agrobusinessul românesc din ultimul an. Până la această tranzacţie, East Grain, unul dintre cei mai mari jucători din comerţul cu cereale şi seminţe oleaginoase, era controlat de mai mulţi antreprenori din România şi Ungaria. În urma tranzacţiei, Agrofert, deţinut de fostul premier ceh Andrej Babiš, a ajuns să deţină 65% din acţiunile East Grain. Agrofert are o prezenţă importantă în agrobusinessul din Cehia, Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria şi Croaţia, iar cu această achiziţie şi-a consolidat prezenţa şi în România.