Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca a aprobat astăzi, cu 17 voturi pentru, 4 împotrivă și o abținere, Planul Urbanistic Zonal pentru reconversia fostei platforme industriale Carbochim și restructurarea zonei din Piața 1 Mai, în urma unei dezbateri la care au participat și reprezentanți ai societății civile.
Votul covârșitor dat proiectului propus de grupul IULIUS și care propune o investiție de peste 500 de milioane de euro a fost promovat de Primarul Emil Boc și consilieri drept un vot pentru dezvoltarea responsabilă a orașului, cu respectarea legii și a intereselor cetățenilor.
„Din perspectiva Executivului pot să vă spun următoarele: acest proiect respectă toate exigențele de legalitate cerute de lege și a fost o preocupare constantă pe tot parcursul derulării analizei tehnice ca această condiție, repet pe care nu o negociem cu nimeni, ca de altfel nu o negociem cu niciun alt proiect care există în acest oraș și care se află în analiza Consiliului Local, deci, analiza de legalitate este asigurată. În al doilea rând, acest proiect răspunde exigențelor din Planul Urbanistic General în ceea ce privește încadrarea urbanistică din perspectiva restructurării. În al treilea rând, acest proiect răspunde exigențelor de corelare cu obiectivele importante ale comunității noastre, mai ales în ceea ce privește culoarul verde-albastru de pe malul Someșului. Este un proiect la care cu toții ținem foarte mult. Știm cu toții că acest proiect nu se negociază în oraș. Aici am urmărit cu maximă atenție ca acest coridor să se poată realiza și ca nu cumva acest proiect să pună vreun obstacol în calea realizării lui”, a declarat Primarul Emil Boc.
S-a evidențiat faptul că delocalizarea unor structuri comerciale este avantajoasă din perspectiva traficului. „Oamenii au azi doar două opțiuni – Iulius Mall și Polus. Cât trafic se generează în aceste condiții? Noul proiect ajută implicit la diminuarea traficului, reducerea poluării și generează în consecință un aer mai curat pentru plămânii noștri”, a spus Emil Boc.
Un alt aspect clarificat în urma dezbaterii a fost cel referitor la spațiul verde creat prin noul proiect. S-a explicat faptul că suprafața verde va fi de 30,12% din suprafața totală, cea mai mare parte fiind pe sol natural. Un procent de 9,12% de verdeață va fi amenajat peste parcările subterane, prin adăugarea unui strat de 2 m de sol natural, soluție despre care experții au spus că asigură hrănirea cu nutrienți a arborilor și susține ancorarea în condiții de siguranță a rădăcinilor arborilor maturi. Aceste aspecte sunt confirmate de stadiul în care se află grădinile create de Iulius la Palas Iași și Iulius Town Timișoara, care includ suprafețe verzi peste parcările subterane. Astfel, vor fi plantați arbori maturi, cu înălțimi de până la 11 de metri, care se află în proces de aclimatizare în pepiniera găzduită de UASMV.
Cum va arăta proiectul Iulius
După votul de azi din Consiliul Local, prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal, mega-proiectul de regenerare urbană intră în linie dreaptă. Mai sunt necesare diverse avize înainte de eliberarea autorizației de construcție, iar lucrările ar putea începe până la sfârșitul anului, urmând să fie finalizate, estimativ, în trei ani.
Între timp platforma Carbochim a trecut printr-un proces de dezmembrare a instalațiilor și structurilor vechi. Din spațiul industrial vor rămâne două clădiri, singurele declarate cu valoare arhitecturală de către experți – clădirea administrativă și hala cu arcade.
Noua dezvoltare propusă de Iulius va fi un ansamblu mutifuncțional care va include funcțiuni office, cea mai mare suprafață de retail din țară, soluții în premieră de divertisment și o grădină urbană care se va întinde pe o treime din suprafața de 14 hectare.
Firma de arhitectură UNStudio din Țările de Jos care semnează proiectul propune soluții creative de sustenabilitate, cum ar fi panourile fotovoltaice montate pe acoperiș, completate de terase înierbate care protejează clădirile de căldura excesivă.
În noul proiect se vor regăsi toate categoriile de vârstă pentru că sunt prevăzute funcțiuni și servicii variate. Cele două clădiri de patrimoniu amintite vor deveni spații culturale și de susținere a inițiativelor locale și, în plus, vor fi construite un centru de live arts și o sală de spectacole, în premieră națională, modă, design și arte media.
Proiectul va avea o amprentă family-friendly bine definită, cu branduri high-end, ancore cu profil dedicat familiilor și home&deco, cel mai variat mix de cafenele cu tematică internațională și restaurante concept din țară, fresh market, servicii și produse locale, concepte de family entertainment și edutainment în premieră națională.
Vor fi, de asemenea, prezente în proiect clădiri de birouri premium și spații de susținere a antreprenoriatului local.
Punctul central, așa cum se conturează în acest moment, este însă grădina urbană care va fi construită de la zero. Sunt prevăzute 52.000 mp spații verzi amenajate, conectate cu parcurile Feroviarilor și Armătura, care vor include o grădină japoneză, 100.000 de plante decorative și peste 700 de copaci maturi.
În premieră pentru clujeni este deschiderea accesului către malul Someșului, prin amenajări speciale care vor păstra cadrul natural și vor permite activități de promenadă și agrement. Conectivitatea proiectului va fi asigurată prin lucrări de infrastructură aliniate cu strategia Municipalității. Astfel, se prevăd următoarele lucrări: crearea unui nou pod rutier peste Someș, cu patru benzi auto, trotuare și piste velo; modernizarea străzilor Porțelanului și Câmpul Pâinii și sistematizarea intersecției lor cu str. Paris; două pasarele pietonale, spre Parcul Armătura și zona verde adiacentă străzii Nădășel; amenajarea a 3.200 metri de infrastructură velo, pe întreg perimetrul proiectului, inclusiv pe linia Someșului.