Familia Covaciu ia în calcul ideea de a reloca producătorul IPEC Alba Iulia în altă ţară, din cauza evoluţiei preţurilor la energie din ultimii ani şi a neputinţei guvernului de a asigura predictibilitate şi un teren de joc echitabil pentru producătorii români, potrivit Ziarului Financiar.
”Din păcate nu avem o situaţie mai bună ca cea de anul trecut. Astăzi nu ştim ce se va întâmpla după data de 31 martie 2025 când se liberalizează piaţa de energie. În acest moment nu se doreşte, nu se pot prelungi contractele de energie. (…) Noi acum am terminat promoţiile de iarnă şi ar trebui să ne pregătim pentru promoţiile de vară, dar nu putem face acest lucru, nu ştim la ce preţuri să ofertăm”, a declarat Cristian Covaciu, director general IPEC Alba Iulia, citat de Ziarul Financiar.
IPEC Alba Iulia este unul dintre cei mai mari producători de farfurii de porţelan din Europa, realizând la Alba Iulia peste 1% din farfuriile din întreaga lume. Producătorul autohton a devenit treptat unul dintre cei mai performanţi din lume, întrucât lucrează cu circa 350 de roboţi industriali şi cele mai noi tehnologii de producţie. Farfuriile ajung în toată lumea, din Europa în Noua Zeelandă şi Australia, în SUA şi chiar în China.
În 2022, producătorul a fost lovit în plin de creşterile preţurilor la energie, iar costul la energie a crescut atunci de cinci ori ca pondere în costurile de producţie, adică de la o factură lunară de circa 100.000 de euro la una de circa 1 milion.
”Energia însemna 7% din costuri şi a crescut până la 33% costul cu energia, după care a mai scăzut puţin şi acum e iarăşi în creştere. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, curentul electric era 500 lei/ MWh, iar acum se apropie de 800 lei/ MWh. Cu toate taxele incluse, trecem de 200 euro/MWh la curent electric, în condiţiile în care restul Europei sau competiţia noastră din Spania, Portugalia are o energie de sub 100 MWh. Nu jucăm după aceleaşi reguli de piaţă”, a mai spus Covaciu.
Lipsa de predictibiltate în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor la energie şi refuzul furnizorilor de a înainta oferte şi a se semna contacte generează o stare de incertitudine care îl împing pe Cristian Covaciu să se gândească la relocarea companiei în altă ţară.
”În acest moment, aşa cum îi spuneam şi domnului ministru al energiei şi colegilor din zona noastră, noi ca IPEC ne uităm dacă nu e fezabil să mutăm cu totul compania în altă ţară, care să ofere o variantă mai bună de energie. În ce lume credeţi că se poate compensa o creştere de cost de la 7% la 33% pe parcursul a două-trei luni?”.