Piaţa finanţărilor ipotecare noi în lei a accelerat puternic în primul semestru (S1) din acest an, volumul cumulat al creditelor ipotecare noi în lei din primele şase luni urcând la 22,4 mld. lei, nivel aproape dublu faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2023, potrivit datelor BNR analizate de Ziarul Financiar.
Dar, o parte importantă din volumul creditelor ipotecare noi reprezintă de fapt rostogoliri/refinanţări/rescadenţări ale unor împrumuturi anterioare la dobânzi mai mici, uneori fixe timp de câţiva ani, aflate în ofertele băncilor.
Analizând soldul creditelor pentru locuinţe în lei vedem din rapoartele BNR că a ajuns în luna iunie 2024 la circa 93,2 mld. lei, fiind mai mare cu doar 4,9 mld. lei faţă de soldul din luna iunie 2023, această diferenţă reprezentând de fapt creditele în lei pentru locuinţe „efectiv“ noi acordate populaţiei de băncile de pe piaţa românească în ultimul an. Astfel, creditele ipotecare noi sunt dominate de fapt de refinanţări/restructurări de credite.
Din cauza dobânzilor mari unii români au început să aibă în ultimii ani dificultăţi în rambursarea creditelor astfel că au încercat să restructureze datoriile prin refinanţări, reeşalonări, după cum au explicat analiştii. Astfel, în primele luni din 2024, ca şi în anul 2023, o bună parte din creditarea retail sau corporate a fost de fapt o restructurare sub diverse forme a datoriilor vechi. Odată cu saltul dobânzilor, românii care aveau deja credite ipotecare au profitat de ofertele promoţionale ale unor bănci pentru refinanţări la dobânzi mai mici, uneori fixe câţiva ani.
Băncile au încercat atât în a doua parte a anului trecut, cât şi în primele luni din 2024, să revigoreze piaţa creditării ipotecare lovită de dobânzile mari. Concret, unele bănci mari în căutare de clienţi au lansat tot felul de oferte promoţionale pentru credite noi ipotecare şi/sau pentru refinanţări de credite ipotecare de la alte bănci, cu dobânzi mai mici, în jurul a 5-6%, sau chiar sub acest nivel, dobânzi uneori fixe pentru 3-5 ani. Competiţia dintre bănci, lupta în oferte cu dobânzi promoţionale mai mici, au dus şi la creşterea volumului ipotecarelor standard, în timp ce finanţările Noua Casă sunt în declin, coborând sub 30% din totalul ipotecarelor.