CNIPMMR, organizaţia care apară interesele companiilor mici şi mijlocii, respinge scăderea pragului de încadrare în categoria microîntreprinderilor de la 500.000 de euro la 100.000 de euro, din această măsură rezultând aplicarea cotei de 16% pe profit, în locul celei de 3% pe venit pentru microîntreprinderi.
Raportat la profitul de aproximativ 24 de miliarde de lei obţinut de microîntreprinderi cu venituri între 500.000 – 2.500.000 lei (100.000 – 500.000 de euro), în anul 2022, rezultă că acestea, dacă s-ar aplica cota de 16% pe profit, ar plăti un impozit de aproximativ 3,85 miliarde lei.
Practic, microîntreprinderile ar plăti impozite cu o valoare totală mai mare de aproximativ 600 mil. lei, faţă de suma plătită ca impozit de 3% pe venit, arată datele CNIPMMR.
Analizând trecerea la impozitul pe profit de 16%, în urma scăderii pragului pentru microîntreprinderi la 100.000 de euro, reprezentanţii CNIPMMR atrag atenţia că modificarea sistemului de impozitare va duce la majorarea cheltuielilor microîntreprinderilor, care va fi transferată în preţurile de vânzare a produselor şi serviciilor, rezultând creşterea inflaţiei.
În paralel, creşterea costurilor de producţie generează scăderea competitivităţii produselor şi serviciilor românesti şi pierderea de pieţe de desfacere, iar ipsa de lichidităţi la nivelul companiilor va conduce la diminuarea investiţiilor şi încetinirea/renunţarea la proiectele de modernizare/digitalizare.
Instituţia exclude orice noua modificare a Codului Fiscal în 2024 şi consideră că modificarea sistemului de impozitare al microîntreprinderilor propusă în PNRR va afecta negativ mediul de afaceri, din cauza creşterii fiscalităţii, fapt care va avea un impact pentru întreaga economie.