OTP Bank România a înregistrat în 2023 un profit net consolidat de 262 milioane lei, de şapte ori mai mare decât cel din 2022, potrivit raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele grupului.
Profitul operaţional a ajuns la valoarea de 270 milioane lei, în creştere cu 25% an la an, ca urmare a creşterii cu 13% a veniturilor totale, în timp ce veniturile nete din dobânzi au crescut cu 4%, iar comisioanele nete au crescut cu 8%, influenţate de comisioane mai mari din operaţiunile cu carduri.
Raportul costuri/venituri s-a îmbunătăţit la 69,4% în 2023 (minus 2,8 puncte procentuale faţă de 2022). De asemenea, baza de clienţi activi a crescut cu 15% an/an. În ceea ce priveşte veniturile nete din dobânzi, acestea au crescut cu 4%, la un total de 698 milioane lei, cu o dinamică anuală care a beneficiat de volume stabile de credite şi repreţuirea volumelor de credite aflate în stoc, într-un context cu rate de dobânzi mai mari.
Cu toate acestea, indicatorii venituri nete din dobânzi şi alte venituri au avut o dinamică influenţată de modificarea contabilizării rezultatului tranzacţiilor swap, deşi această reclasificare nu a afectat profitul, spun oficialii băncii.
Volumul depozitelor a crescut cu 16% în 2023. Cea mai mare contribuţie a provenit din depozitele atrase de la persoane fizice, care au crescut cu 17%, în timp ce depozitele atrase de la persoane juridice au crescut cu 13%. Îmbunătăţirile şi optimizările din anii precedenţi au direcţionat raportul credite nete/depozite sub 100% până la sfârşitul anului (minus 19 puncte procentuale faţă de anul trecut); ca urmare, volumul datoriilor faţă de instituţiile de credit a scăzut cu 41% comparativ cu anul trecut.
Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins 19,8 miliarde lei, un nivel stabil faţă de anul precedent, în timp ce rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 23,88% (plus 138 bps de la an la an),
Pe 9 februarie, a fost parafată tranzacţia prin care Banca Transilvania cumpără entităţile din România ale grupului maghiar OTP, respectiv OTP Bank, OTP Leasing şi OTP Asset Management la un preţ de 347,5 mil. euro. În urma acestui acord, OTP Group marchează ieşirea de pe piaţa românească.