Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a finalizat un proiect de investiţii de peste 16 mil. euro în realizarea unor noi spaţii educaţionale, de cercetare, conferinţe şi co-working în fostele clădiri ale Băncii Transilvania şi fostei Case de Modă. Achiziţionate de UTCN în anul 2017, clădirile au intrat în reabilitare completă în 2020 şi au fost finalizate la sfârşitul anului 2023.
Suprafaţa desfăşurată a celor două imobile este de 9.302 mp, potrivit unui comunicat de presă transmis de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Odată cu inaugurarea spaţiilor educaţionale, de cercetare, conferinţe şi coworking, a fost deschisă şi noua librărie a UTCN, unde studenţii pot găsi cursuri universitare, cărţi, tratate, culegeri de probleme, materiale promoţionale noi şi articole de papetărie.
”Aceste noi spaţii, dedicate educaţiei, cercetării, sprijinirii startup-urilor, precum şi desfăşurării de conferinţe şi workshop-uri, sunt concepute să devină un centru de inovaţie şi excelenţă academică. (…) Aici, tinerii noştri vor avea acces la resurse moderne, vor experimenta metode de învăţare inovatoare şi vor avea oportunitatea de a lucra cu profesori, mentori şi colegi din diferite companii, firme partenere şi universităţi de prestigiu din lume. Acesta va fi un loc unde ideile tinerilor pasionaţi vor prinde viaţă, unde se vor naşte soluţii noi, inovatoare care să răspundă rapid şi eficient la provocările viitoare şi unde se vor forma viitori lideri ai generaţiei Industry 5.0”, a declarat prof. dr. ing. Vasile Ţopa, rector la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), într-un comunicat de presă.
Lucrările au fost executate de constructorul clujean ACI. Compania ACI Cluj s-a desprins din fostul Trust de Construcţii Industriale în anul 1991. Conform datelor de pe platforma de analiză financiară a companiilor Confidas.ro, ACI Cluj este deţinută de mai mulţi acţionari persoane fizice. Din consiliul de administraţie fac parte Dorin Aşchilean, Ioan Aşchilean, Cristian Chindea, Alexandru Stânean (CEO al TeraPlast) şi alţii.
Compania activează în principal pe trei segmente – construcţii-montaj, producţie industrială (fabrici) şi real-estate. În ultimii ani, compania a ridicat şi blocuri de apartamente. În trecut, compania a mai derulat lucrări la Spitalul Militar de Urgenţă din Cluj, Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca, centrul comercial Vivo! Cluj, stadionul Cluj Arena şi altele.