18.6 C
Cluj-Napoca
duminică, septembrie 8, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALAgroland Agribusiness a încheiat 2023 cu venituri de 57 mil. lei şi...

Agroland Agribusiness a încheiat 2023 cu venituri de 57 mil. lei şi profit net de 1 mil. lei

Agroland Agribusiness (simbol bursier AAB), companie antreprenorială românească, parte a grupului Agroland, specializată în vânzarea de inputuri pentru agricultură, a raportat pentru 2023 venituri din exploatare de 57,1 milioane de lei, o scădere cu 10% faţă 2022 şi un profit net de 1 milion de lei, o micşorare cu 56% comparativ cu anul precedent. În acelaşi interval, EBITDA a ajuns la 2,6 milioane de lei, minus 34% an/an.

”Anul 2023 a fost foarte dificil pentru companiile din agribusiness, fiind unul dintre cei mai impredictibili din ultimii 15 ani. Factori precum lipsa de numerar a fermierilor, care a cauzat scăderi ale achiziţiei de inputuri, în special a fertilizanţilor, scăderea accelerată a preţului de vânzare a fertilizanţilor, care a afectat marjele, şi dublarea preţului la transport în timpul campaniei de toamnă au influenţat negativ atât veniturile încasate, cât şi profitabilitatea companiei”, spune Florin Radu, Director General al Agroland Agribusiness.

Pe categorii de business, în 2023, cea mai mare pondere în cifra de afaceri a fost reprezentată de activitatea de trading de cereale, care a crescut cu 25% comparativ cu anul precedent, până la 20,5 milioane de lei. Această creştere a veniturilor are loc chiar şi în contextul scăderii preţurilor la cereale, cantitatea tranzacţionată fiind cu 90% mai mare în 2023 faţă de cea din anul precedent.

Veniturile din vânzarea de fertilizanţi au ajuns la 16,8 milioane de lei în 2023, în scădere cu 43% comparativ cu anul anterior, ca urmare a lichidităţii scăzute a fermierilor. Categoria pesticide a înregistrat un avans de 13%, până la 16,5 milioane de lei, în timp ce seminţele input au generat venituri de 9,9 milioane de lei, o creştere de 6% faţă de 2022. Vânzările de combustibil input au crescut cu 32% în 2023, ajungând la 458 de mii de lei.

”Pentru perioada următoare există mai multe motive de optimism pentru sectorul agricol. În primul rând, culturile de toamnă sunt promiţătoare, pe fondul recuperării pedologice în majoritatea zonelor ţării. În al doilea rând, preţurile la fertilizanţi şi cereale s-au stabilizat, nemaiavând oscilaţii majore, ceea ce oferă tuturor jucătorilor din domeniu o predictibilitate mai mare. De asemenea, există promisiuni din partea autorităţilor referitoare la subvenţii suplimentare pentru fermierii defavorizaţi din zonele extinse cu secetă sau cei afectaţi de preţurile mici ale cerealelor din Ucraina. Astfel, analizând toţi factorii cu un impact potenţial asupra acestui sector, suntem încrezători că anul agricol 2023/2024 va fi unul mai stabil şi mai profitabil decât cel care a trecut”, adaugă Florin Radu.

În 2023, Agroland Agribusiness a facturat 511 clienţi, un număr cu 3% mai mic faţă de anul 2022, ca urmare a încasării mai lente a creanţelor din ultima parte a anului. Totuşi, această scădere a avut un impact limitat, având în vedere creşterea volumelor medii vândute clienţilor existenţi, în special în ceea ce priveşte pesticidele şi seminţele input.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments