KIWI Finance, unul dintre cei mai importanţi jucători ai pieţei de brokeraj din România, a încheiat 2023 cu un volum de credite intermediate de peste 1,7 miliarde lei (350 milioane euro), din care peste 90% sunt credite ipotecare sau de construcţii.
Din totalul creditelor ipotecare intermediate anul trecut de societate, 42% au fost imobile noi finalizate după 2021, 24% imobile construite în perioada 2010-2020, 10% imobile construite înainte de 1977 şi 24% imobile construite între 1977 şi 1990, arată datele companiei.
În ceea ce priveşte afacerile KIWI Finance, acestea au atins 40 mil. lei în 2023, în scădere cu 9% faţă de anul anterior pe fondul evoluţiei pieţei de creditare în 2023, marcată în prima parte de o scădere bruscă a creditelor ipotecare şi a apetitului de achiziţie, şi de consolidarea trendului descrescător de dobânzi în cea de-a doua parte a anului, reducerea ofertelor de imobile noi, cât şi modificarea TVA la achiziţii, care au inversat puternic comportamentul clienţilor, cererea a crescut şi creditele ipotecare au recuperat stagnarea din primul semestru.
”2023 a fost un an cu o dinamică atipică în special pe segmentul creditelor ipotecare. Prima parte a anului a debutat cu dobânzi de aproape 3 ori mai mari decât cu un an înainte, ceea ce a condus la o efervescenţă a ofertelor de refinanţare şi o scădere a creditelor ipotecare de achiziţii de aproximativ 50%. După jumătatea anului, s-a accentuat trendul descrescător al dobânzilor fixe, în special, cererea a crescut constant, tranzacţiile au înregistrat creşteri mai mari de 10% de la o lună la alta şi per total creditele ipotecare de achiziţii au recuperat mai mult de un sfert din scăderea primei jumătăţi”, explică Anca Bidian, CEO KIWI Finance.
2023 a fost al doilea an în care KIWI a compilat şi comunicat Indexul K Imobiliar, indicator de preţuri imobiliare calculat pe baza tranzacţiilor şi nu a anunţurilor. Conform datelor agregate, la nivel naţional preţurile de tranzacţionare au crescut cu 5,15%, cu o creştere de peste 5% la apartamente şi mai mică de 1% la case. Pe oraşe, cea mai mare creştere, de 14%, am înregistrat-o în Cluj, urmată de Sibiu (11%) şi Bucureşti (9%).
KIWI Finance a intermediat credite de peste 2,7 miliarde de euro în cei 20 de ani de activitate, fiind prezentă în 38 de oraşe ale României. Din 2020, Kiwi Finance face parte din OLX Group. De asemenea, KIWI Finance este membru-fondator al Asociaţiei Române a Brokerilor de Credite (ARBC).