Oraşele principale din vestul ţării concurează în ultimii ani pentru a atrage investitori şi au devenit tot mai atractive pentru cei interesaţi de o achiziţie imobiliară, iar Timişoara pare să câştige ”lupta”, depăşind chiar prin mai mulţi indicatori inclusiv una dintre cele mai puternice pieţe rezidenţiale din România – Cluj-Napoca, arată o analiză imobiliare.ro.
În Timişoara, unde se câştigă cel puţin la fel de bine ca în Cluj, apartamentele (cumulat segmentul nou cu cel vechi) sunt cu 43% mai ieftine, astfel încât la preţul mediu solicitat în Cluj-Napoca poţi achiziţiona o locuinţă premium în Timişoara. Apartamentele din Timişoara au atras, la începutul acestui an, cu 18% mai mulţi cumpărători faţă de cele din Cluj-Napoca.
De asemenea, Oradea câştigă tot mai mult teren, inclusiv în contextul investiţiilor publice semnificative făcute aici în ultimii ani. Oraşul Arad avansează, la rândul său, în special în materie de costuri pentru cumpărători, dar chiar şi în aceste condiţii apartamentele continuă să fie ieftine în raport cu cele disponibile în celelalte oraşe din regiune.
”Există o competiţie nedeclarată între locuitorii oraşelor din Banat şi Ardeal, inclusiv atunci când vorbim despre imobiliare. Paradoxal, dezvoltatorii şi proprietarii timişoreni oftează uitându-se spre Cluj-Napoca. În egală măsură, cumpărătorii clujeni pot doar visa să obţină preţurile din Timişoara. Arădenii au un complex în faţa Timişoarei, iar Oradea doreşte să devină o alternativă mai ieftină şi cu randamente mai bune pentru investitorii care iau în vizor Cluj-Napoca”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Deşi toate aceste oraşe au multe în comun din punct de vedere economic, iar nivelul de trai este comparabil, există discrepanţe foarte mari pe piaţa rezidenţială, cea mai evidentă în privinţa preţurilor. Timişoara atrage cel mai mare interes din partea cumpărătorilor care vor să achiziţioneze apartamente în vestul tării, depăşind la acest capitol Cluj-Napoca. Preţurile se menţin uşor sub media naţională, iar salariile ce pot fi câştigate pe plan local sunt chiar mai mari faţă de cele din Cluj-Napoca. Anul trecut, Timiş s-a clasat pe locul al patrulea în topul judeţelor unde s-au vândut cele mai multe imobile, cu un pas în faţa Clujului.
În medie, proprietarii şi dezvoltatorii din Timişoara scot la vânzare apartamentele cu un preţ de 1.518 euro/mp util, cu doar câţiva euro mai ridicat faţă de media naţională care se situează în jurul valorii de 1.510 euro/mp util. La începutul anului trecut, cumpărătorii plăteau cu 4% mai puţin.
Locuinţele disponibile pe segmentul nou, deci finalizate după anul 2020, au înregistrat majorări mult mai semnificative ale preţurilor, cu circa 10%, în acelaşi interval de timp. Preţ mediu solicitat, în cazul lor, ajunge la 1.795 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro.
Cluj-Napoca nu este doar cel mai scump oraş din vestul ţării pentru cei care vor să-şi cumpere un apartament, ci şi cel mai scump din România, iar preţurile continuă să crească. La începutul anului 2024, pragul de 2.600 euro/mp util a fost depăşit, un record la nivel naţional. Potrivit imobiliare.ro, vestea bună pentru locuitori este că în Cluj găseşti în continuare cele mai multe oportunităţi de angajare, după cele disponibile în Bucureşti. Vestea proastă este că oferta de locuinţe disponibile la nivelul pieţei rezidenţiale se restrânge tot mai mult, fapt ce poate duce la noi majorări ale preţurilor locuinţelor în 2024.
Oradea avansează considerabil, iar preţurile solicitate pe plan local pentru apartamentele scoase la vânzare încep să rivalizeze cu cele din Timişoara, chiar dacă piaţa este mai restrânsă. Procentual, scumpirile le depăşesc pe cele din Cluj-Napoca. Investiţiile au fost semnificative pe plan local, iar autorităţile anticipează că vor avea bugete importante de cheltuit şi în 2024.
Astfel, dacă la începutul anului trecut proprietarii şi dezvoltatorii solicitau un preţ mediu la vânzare de 1.322 euro/mp util, în prima lună din 2024 acesta a ajuns deja la 1.500 euro/mp util, o majorare de aproape 14% în 12 luni, în timp ce în Cluj-Napoca s-au putut observa scumpiri cu circa 10% în acelaşi interval de timp.
Arad rămâne un oraş mult mai accesibil pentru cumpărători faţă de Cluj-Napoca, Timişoara şi Oradea. În ciuda avansului substanţial din ultimul an, preţurile apartamentelor se menţin mult sub media înregistrată la nivel naţional. Numărul tranzacţiilor realizate cu imobile este destul de ridicat. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, preţul mediu solicitat la ora actuală pentru apartamentele din Arad a ajuns la 1.077 euro/mp util, mult sub media de preţ înregistrată la nivel naţional, de 1.510 euro/mp util.
Aproape 10.000 de potenţiali cumpărători şi-au căutat, luna trecută, un apartament în Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea şi Arad, conform Imobiliare.ro.