9.7 C
Cluj-Napoca
sâmbătă, octombrie 12, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALProducătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa a avut în 2023 o...

Producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa a avut în 2023 o cifră de afaceri consolidată de 672 mil. lei

Producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (simbol bursier TRP) a înregistrat în 2023 o cifră de afaceri consolidată de 672 milioane lei, în scădere cu 5%, iar profitul net a coborât la 1,1 milioane lei, de la 15 milioane lei în 2022, potrivit raportului financiar publicat luni la BVB.

”Rezultatele reflecta conditiile economice dificile, cu scaderea cererii pe o parte dintre pietele pe care activam, ceea ce pentru noi a insemnat directionarea efortului catre mentinerea volumelor, a cotelor de piata si a marjelor. A trebuit sa navigam un mediu diferit fata de cel pe care l-am previzionat la inceputul anului 2023, determinat in principal de avansul mai lent al lucrarilor de infrastructura, al reabilitarilor rezidentiale si de scaderea cererii pentru granule.”, a declarat Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast.

Exporturile au reprezentat 16% din cifra de afaceri, iar produsele Grupului TeraPlast au ajuns in 22 de tari din Europa. La nivel cantitativ, volumele vândute sunt la aproape acelasi nivel cu 2022, inregistrand o scadere de doar 2% an/an. Evolutia cantitativa din a doua jumatate a anului, in special cresterea cu 27% a volumelor in T4 2023 fata de T4 2022, indica o revenire a tendintei de crestere, superioara celei din 2022, se arată în raport.

Pentru 2024, grupul şi-a bugetat o cifră de afaceri de 864 milioane lei şi un profit net de 10,6 milioane lei, în conditiile în care TEraplast are în derulare o serie e achizitii.

”2023 a fost un an dens in evenimente si din perspectiva extinderii activitatii. Am operationalizat o investitie majora, fabrica de folii stretch, si am finalizat negocierile pentru achizitia Palplast si a Grupului Freiler. Aceste operatiuni M&A au implicat costuri exceptionale, care s-au resimtit in rezultatul consolidat si au reprezentat 1,2 milioane de lei. Pornim in 2024, insa, intariti de aceste achizitii si cu perspective bune pe pietele din Vestul Europei.”, a mai precizat Ioana Birta.

TeraPlast a achizitionat la finalul anului trecut producatorul de sisteme pentru apa, gaz si protectie cabluri Palplast din Republica Moldova, achizitie care s-a ridicat la 1,8 milioane de euro. Acordul privind preluarea Grupului Wolfgang Freiler a fost semnat la inceputul lunii februarie 2024, iar tranzactia a carei valoare se ridica la 16,53 milioane de euro va fi supusa aprobarii actionarilor TeraPlast in AGEA din 11 martie 2024.

Aceasta strategie de extindere geografica va permite Grupului reducerea dependentei de o singura piata. Subsidiarele achizitionate vor avea o contributie de peste 8.000 de tone in cantitatile bugetate de Grupul TeraPlast, iar in ce priveste veniturile si EBITDA, acestea vor contribui cu circa 15% la rezultatele segmentului Instalatii, bugetate pentru 2024.

”Pietele din Republica Moldova si Ungaria sunt importante pentru Grupul nostru, asadar decizia de extindere geografica prin fabrici locale care sa le deserveasca a fost naturala. Avantajele acestei extinderi se reflecta pe mai multe planuri. In primul rand, eficientizam costurile de transport, deci implicit costurile produselor. Este o problema importanta pentru business-urile romanesti care se confrunta cu timpii de asteptare din vami si costurile de transport, pentru ca suntem in continuare in afara spatiului Schengen. In al doilea rand, sinergiile la nivel de materie prima, mix de produse si capacitati de productie ne fac mai agili in piata, iar sumele economisite se transforma in profit pentru companie si actionari. In plus, eficientizarea rutelor de transport si diversificarea mixului de produse contribuie si la reducerea amprentei de carbon. Integrarea acestor achizitii in structura Grupului TeraPlast aduce, asadar, eficientizari pe toate planurile si cresc competitivitatea business-urilor noastre. Ne aducem, de asemenea, contributia la intarirea producatorilor europeni care pot deservi piata cu produse superioare calitativ celor extracomunitare, inclusiv la preturi mai bune, chiar si in perioade turbulente ca aceasta, marcata de conflicte.”, a declarat Dorel Goia, Presedintele Consiliului de Administratie TeraPlast.

Compania are o capitalizare de 1,3 mld. lei şi este controlată în proporţie de 46,8% de Dorel Goia, în timp ce Fondul de Pensii Administrat Privat NN are o deţinere de 12% din capitalul social.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments