Dolive, distribuitor de ulei de măsline din România, fondat de David şi Cosmin Filipaş în urmă cu cinci ani, din judeţul Cluj, şi-a dublat volumul vânzărilor în 2023 faţă de anul precedent, iar pentru acest an estimează o creştere de 80% în acest an.
”În anul 2023 am distribuit 9 tone de ulei de măsline extravirgin, cu o creştere de aproape 100% faţă de anul 2022. Suntem în legătură directă cu familia Savouidakis, care se asigură de stocuri pentru tot anul. Pentru 2024 avem în plan să ajungem la 16 tone de ulei de măsline vândute”, a spus Cosmin Filipaş, cofondator al Dolive Store, distribuitor de ulei de măsline în România.
Distribuitorul din Cluj îşi propune o creştere de aproape 80% în 2024, în pofida faptului că piaţa uleiului de măsline extravirgin se confruntă cu o criză fără precedent în 2024, cu o scădere semnificativă a producţiei în cele mai importante ţări producătoare de ulei de măsline: Spania, Grecia şi Italia. Cauzele aceste situaţii sunt condiţiile meteorologice extreme, în special seceta prelungită din ultimii doi ani.
Apoi, e un preţ record per litru la combustibil şi transportatorii de ulei de măsline solicită acum asigurarea împotriva riscului crescut de furturi, deoarece preţurile ridicate şi stocurile limitate au creat o atracţie semnificativă pentru hoţi.
Piaţa de ulei de măsline din Europa este la un total de 1,4 milioane de tone, cu mult sub media ultimilor cinci ani, a menţionat Filipaş, deoarece Spania, cel mai mare producător, care realizează aproape 50% din producţia mondială, este încă la jumătate din ceea ce poate să producă. „Astfel, este un gol foarte mare în piaţă şi greu de acoperit.“
România este dependentă de importuri de ulei sau de măsline pe care să le proceseze aici. Mai mult, contrar scăderii producţiei la nivel mondial şi a riscurilor de transport, cererea de ulei de măsline a crescut, susţinută de interesul tot mai mare pentru o nutriţie sănătoasă.
”Consumatorii din întreaga lume îşi reevaluează alegerile alimentare în lumina crizei actuale a uleiului de măsline. Seniorii în special, înţelegând frumuseţea vieţii şi dorind să se bucure de momente preţioase alături de familie, devin tot mai interesaţi de alimentaţia lor şi caută alternative sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin”, a afirmat David Filipaş.
În România, din totalul uleiului consumat, 87% este ulei de floarea-soarelui, iar uleiul de măsline reprezintă 7%, cu o creştere de 15% în fiecare an. Astfel, dintr-un total de 285.000 de tone de uleiuri vegetale consumate anual în România, cel de măsline ar fi de circa 20.000 de tone.