Platforma de rezervări Airbnb a intermediat anul trecut circa 2,2 milioane de nopţi de cazare în România, cu o valoare totală de peste 190 milioane de dolari, potrivit datelor furnizate de platforma AirDNA, care analizează date cu privire la activitatea Airbnb. Activitatea platformei internaţionale în România a crescut semnificativ în ultimii ani.
”România a înregistrat o creştere uriaşă a cererii din 2020, cu mai multe nopţi rezervate în 2022 decât în 2019. Au fost cu 52% mai multe nopţi rezervate în 2023 decât înainte de pandemie”, spun reprezentanţii AirDNA.
Creşterea se vede şi în sumele intermediate de platformă. În 2023, veniturile din rezervări au crescut cu 11% faţă de 2019. Preţul mediu a unei nopţi de cazare la nivelul întregii ţări a fost de 87 de dolari anul trecut, cu 13% mai mare faţă de anul anterior. Cea mai scumpă zonă, spun reprezentanţii AirDNA, este Poiana Braşov, unde cazările listate pe Airbnb au avut un preţ mediu de 181 dolari, fiind urmată de Buşteni, 125 dolari, şi Tulcea, cu 116 dolari, cu un vârf al cererii şi preţului în vara trecută.
Platforma numără, în medie, circa 24.000 de cazări în România, însă numărul creşte chiar şi cu 2.000 de proprietăţi în perioada sezonului de vară. Spre comparaţie, în datele de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului apar doar 22.000 de unităţi clasificate, printre acestea fiind şi apartamente închiriate în regim hotelier. Dacă în urmă cu mai bine de doi ani, proprietarii unor astfel de apartamente nu aveau un cadru legal pentru a presa astfel de servicii, în 2022, a fost reglementată activitatea celor care îşi închiriază casele în regim hotelier.
Persoanele care au astfel de apartamente listate pe Airbnb sunt incluse în categoria operatorilor economici care desfăşoară activităţi de cazare, alimentaţie publică şi alte servicii specifice în structuri de primire turistice. Ministerul Turismului nu a impus însă o formă de control pentru a verifica în ce măsură proprietăţile listate pe Airbnb sau alte platforme asemănătoare activează în legalitate. Platformele pe care sunt listate multe dintre aceste apartamente nu cer dovada de clasificare sau forma legală sub care activează, singurii responsabili fiind proprietarii.
Cele mai multe proprietăţi se află în Bucureşti (unde sunt disponibile peste 5.400 de cazări), Constanţa (3.100), Braşov (2.000), Cluj-Napoca (1.400) şi Sibiu (1.200). Celelalte oraşe şi zone din ţară numără mai puţin de 1.000 de cazări.