MedLife (simbol bursier M), furnizor de servicii medicale private, a anunţat la Bursa de Valori Bucureşti că va transporta cu dronele probele biologice pe un traseu de 120 de kilometri între Oradea şi Arad prin care va înjumătăţi timpul de livrare faţă de transportul terestru.
”Beneficiarii cheie ai acestui proiect inovator sunt pacienţii, care vor putea primi rezultatele în aceeaşi zi pentru 76% din gama de analize disponibile în cadrul laboratoarelor MedLife. Pe termen mediu şi lung, Grupul MedLife are în vedere implementarea transportului cu drone la nivel naţional, dar şi extinderea gamei de produse în vederea transportării aeriene”, se arată într-un raport al Bursei de Valori Bucureşti.
MedLife are o capitalizare bursieră de 2,3 mld. lei. Acţiunile se tranzacţionează la 4,39 lei, în creştere cu 4% de la începutul acestui an. Compania nu menţionează care este valoare investiţiei realizată în parteneriat cu compania australiană Skyy Network, care asigură servicii şi soluţii de integrare a dronelor în procesele de business ale companiilor.
MedLife spune că devine primul operator medical privat din România şi Europa Centrală şi de Est care utilizează dronele pentru transportul probelor de laborator. Pentru început, transporturile au loc pe raza a patru localităţi din judeţul Bihor (Aleşd, Beiuş, Marghita, Salonta) către Oradea şi Arad, urmând ca în viitorul apropiat proiectul să fie extins la nivelul întregii reţele medicale din ţară. Cu o lungime de 120 kilometri, ruta dintre Oradea şi Arad este în prezent cel mai lung traseu de zbor cu drona pentru probe medicale, din Europa, traseul fiind realizat în mai puţin de o oră.
Proiectul MedLife beneficiază de avizul Autorităţii Aeronautice Civile Române, precum şi de acordul Direcţiilor de Sănătate Publică din judeţele Bihor şi Arad şi al Ministerului Apărării Naţionale. După aproape trei luni de teste şi pregătiri, primele zboruri cu probe reale ale pacienţilor au fost deja efectuate.
”Investim constant în modernizarea grupului MedLife cu echipemente de ultimă generaţie, fie că ne referim la roboţi chirugicali, ecografe, aparatură de laborator şi nu numai. Am efectuat deja cu succes primele zboruri de probe biologice cu drona, iar această reuşită ne dă încredere în planurile de viitor conturate în această direcţie”, spune Mihai Marcu, CEO şi preşedinte MedLife.
Durata medie de transport de la primele puncte de recoltare pâna la Oradea este în jur de 19 – 28 de minute pe sens, respectiv mai puţin de o oră între Oradea şi Arad, drona zburând cu o viteză de aproximativ 122 km/h. Potrivit MedLife, acest lucru înseamnă o economie de timp mai mare de 50% în comparaţie cu transportul la sol, adăugând în acelaşi timp şi opţiunile suplimentare de ridicare şi livrare prin autonomia oferită de sistem.
Sistemul de transport are la bază trei drone Swoop Aero Kite. Aeronavele sunt complet autonome, un singur pilot fiind capabil să monitorizeze simultan mai multe drone. Factorul uman mai intervine doar pentru încărcarea şi descărcarea probelor.
”După aproximativ 3 luni de pregătiri şi teste, am realizat primele zboruri cu probe reale ale pacienţilor, în condiţii depline de siguranţă, iar sistemul este acum complet operaţional”, spune Rory Houston, CEO şi Cofondator al companiei Skyy Network.
MedLife menţionează că va iniţia noi demersuri pentru extinderea numărului de locaţii, prin includerea pe trasee a punctelor de recoltare din judeţele Arad, Hunedoara, Mehedinţi, Gorj, Timiş şi Caraş-Severin. Dronele vor acoperi transportul de la punctele de recoltare situate în afara oraşului în proporţie de aproape 100%, înlocuind astfel transportul cu autovehicule, utilizat în mod obişnuit.