IMM-urile din România pot accesa finantări de peste 600 de milioane de euro în următorii 2 ani de la Raiffeisen Bank, prin două scheme de garantare care vizează zona de Sustenabilitate şi de Competitivitate, în baza acordului semnat de bancă cu Fondul European de Investiţii (European Investment Fund – EIF).
”Avem o experienţă îndelungată alături de Fondul European de Investiţii şi ne bucurăm că avem oportunitatea de a continua acest parteneriat de succes, prin implementarea sub umbrela InvestEU / PNRR a două instrumente financiare noi, care se aliniază perfect obiectivelor noastre strategice în segmentul întreprinderilor mici şi mijlocii. Suntem convinşi că, astfel, vom creşte accesul acestora la finanţare şi, în acelaşi timp, vom contribui la consolidarea rezilienţei şi competitivităţii mediului antreprenorial din România, prin facilitarea tranziţiei economiei reale către practici sustenabile”, a declarat Alina Rus, CFO şi membru în directoratul Raiffeisen Bank România.
Pe parcursul ultimilor 10 ani, banca a derulat în România 7 programe în parteneriat cu FEI, prin intermediul cărora a acordat finanţări în valoare de peste 1 miliard de euro, în principal către IMM-uri. Acordul a fost semnat de FEI cu cinci bănci de pe piata locală, suma totală alocată, în primă fază, pentru acest instrument financiar ridicându-se la 1 miliard de euro, ceea ce va permite acordarea de finanţări în valoare totală de 2,5 miliarde euro. Din total, Raiffeisen Bank a primit două scheme în valoare de 400 milioane de euro.
Prin cele două programe de garantare, Raiffeisen Bank vizează zona de Sustenabilitate, cu accent pe sprijinirea IMM-urilor în tranziţia către economia verde, şi Competitivitate, prin accesarea unor condiţii de finanţare mai avantajoase (cum ar fi: avans mai redus sau perioadă de finanţare mai lungă). În programul de Competitivitate, rata de garantare va fi între 30 % şi 70%, în timp ce pentru Sustenabilitate, rata de garantare va fi de 70%. Garanţiile sunt susţinute de InvestEU, programul de finanţare pe termen lung al Uniunii Europene, şi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR).