23.7 C
Cluj-Napoca
duminică, iunie 23, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALGrupul ceh Agrofert a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al companiei clujene...

Grupul ceh Agrofert a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al companiei clujene East Grain, printr-o majorare de capital

Grupul ceh Agrofert a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al companiei clujene East Grain printr-o majorare de capital, fiind cea mai importantă investiţie externă din agrobusinessul românesc din ultimul an.

”Suntem nerăbdători să punem în valoare experienţa noastră de treizeci de ani în favoarea grupul East Grain. Investiţia noastră va permite grupului să exploateze noi oportunităţi, să îşi mărească capacităţile şi să-şi extindă prezenţa pe piaţă”, a spus Libor Němeček, director M&A şi Corporate Finance al Agrofert.

East Grain este unul dintre cei mai mari jucători din comerţul cu cereale şi seminţe oleaginoase şi este controlat de mai mulţi antreprenori din România şi Ungaria. Grupul East a finalizat anul 2022 cu o cifră de afaceri consolidată de peste 1 mld. lei, adică 215 mil. euro. Traderul de cereale East Grain, cea mai mare companiei a grupului East, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de peste 714 mil. lei, adică aproape 150 mil. euro.

Principala activitate a East Grain este comerţul cu cereale şi seminţe oleaginoase, dar prestează şi servicii de logistică, depozitare, procesare şi integrare. În plus, East Grain s-a consacrat deja ca jucător regional având prezenţă în România, Ungaria şi Serbia.

În urma tranzacţiei, Agrofert, care e cel mai mari grup de companii care activează în agricultura şi industria alimentară în Europa Centrală, deţinut de fostul premier ceh Andrej Babiš, va avea 65% din acţiunile East Grain. De altfel, Agrofert este şi un producător important de îngrăşăminte, ceea ce indică deja în ce direcţie îşi va diversifica activitatea East Grain.

Până în prezent Agrofert are o prezenţă importantă în agrobusinessul din Cehia, Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria şi Croaţia iar cu această achiziţie îşi consolidează considerabil prezenţa şi în România. Practic, pentru Agrofert, achiziţia pachetului majoritar al East Grain este o rampă de lansare pe piaţa românească de produse agricole, care să complementeze reţeaua existentă de distribuţie din România.

”Vom profita de nenumărate instrumente noi care ne vor susţine creşterea pe termen lung. Agrofert este partenerul alături de care vom putea creşte considerabil valoarea adăugată creată de grupul East în piaţa regională. Consider că această tranzacţie este unică în agribusiness-ul românesc: nu este vorba despre un exit, ci despre un parteneriat pe termen lung între o companie românească consacrată şi un important jucător european”, a spus Tamás Vincze CEO-ul East Grain.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments