Proiectul grupului Iulius de reconversie a platformei industriale Carbochim și construire a unui ansamblu mixt în Cluj-Napoca, cu retail, office, rezidențial și parc înaintează în etapele de avizare.
”Fabrica este în prezent aproape integral relocată în două spații modernizate și retehnologizate în Bulevardul Muncii și strada Orăștiei. Pentru noi, etapa aceasta a fost prioritară, demersul fiind implementat astfel încât să nu fie întreruptă activitatea, pentru că vorbim despre un producător cu rezultate performante, pe care dorim să le menținem, ba chiar ne așteptăm la creșteri ale activității odată finalizate investițiile în modernizare. Anterior relocării, platforma era funcțională doar pe mai puțin de o treime din cele 14 hectare ale terenului, știind cu toții parcursul în capitalism al platformelor industriale. Este un areal amplu, care acum este închis, în mod evident, dată fiind destinația sa. Cred că sunt puțini clujeni care ar putea spune ce se află dincolo de porțile fabricii și cu atât mai puțini care cunosc amploarea acestui teren care va fi redat orașului. Este chiar punctul de la care am pornit, pentru că întregul demers se bazează deschiderea către comunitate a acestui teren. Orașul este viu și se dezvoltă odată cu oamenii. Planul este unul clar, aplicabil și orientat spre viitor, acela de a oferi Clujului viu 14 hectare care acum sunt foste industriale și inactive”, a declarat Sorin Guttman, Project Manager, într-un interviu pentru Monitorul de Cluj.
Planul Urbanistic Zonal pentru restructurarea platformei Carbochim a primit la finalului lunii decembrie avizul de oportunitate de la Primărie. Pe un teren de peste 13,7 hectare, situat între podul de cale ferată și Podul Porțelanului, proiectanții au propus reglementarea a trei zone pentru construire – una comercială, una protejată și o zonă verde. Concret, se dorește construirea unui centru comercial de tip mall, spații de birouri, apartamente, plus reabilitarea unor clădiri din incinta veche industrială, una cu valoare istorică și una cu valoare ambientală, clădiri care urmează să primească un centru de artă contemporană și industrii creative.
”Propunem păstrarea și valorificarea a două clădiri de pe platforma Carbochim, clădirea administrativă, cea de cărămidă, care este considerată reper pentru fabrică și pentru Piața 1 Mai, și o hală din anii 60, specială pentru că este realizată după o tehnică arhitecturală aparte, la care s-au folosit arcade. Sunt clădiri recunoscute ca valoare din punct de vedere arhitectural și în documentele urbanistice ale orașului. Noi ne-am dorit să păstrăm și alte elemente de pe platformă, cum sunt coșurile de fum, de exemplu, însă studiile realizate cu specialiști diferiți ne-au arătat că sunt construcții foarte afectate la nivel de structură. Carbochim este o istorie și, deși poate la nivel de prezență urbană nu este cunoscută de publicul larg, fabrica are un nume rezonant pentru o anumită perioadă istorică, pentru o categorie din locuitori, pentru industria Clujului. Tocmai de aceea, cu ajutorul arhitecților de la UNStudio, birou de prestigiu mondial, memoria locului va fi păstrată prin elemente de design și chiar prin valorificarea ca piese de colecție a unor echipamente”, a mai spus Sorin Guttman.
Proiectul acordă o atenție deosebită Someșului, care trece prin această zonă, aici urmând să fie creată o zonă verde generoasă pentru viitorii utilizatori, pe modelul pe care beneficiarul investiției – grupul Iulius – l-a aplicat și în cazul mall-ului deja existent, de pe malul lacului din cartierul Gheorgheni, unde a amenajat Iulius Park.
”Este firesc interesul pentru malul Someșului și pentru spațiile verzi al comunității, pentru că și pentru noi este cel mai important element. Malul Someșului dinspre proiect este inaccesibil și fragmentat în prezent, iar proiectul nostru va deschide întreaga zonă către oraș, către oameni. Am achiziționat două parcele de teren adiționale doar cu scopul de a întregi malul. Pentru mal avem o propunere de amenajare, pe care experții care au lucrat la proiect au corelat-o cu strategia de amenajare a culoarului verde-albastru al orașului. Și în viziunea noastră este păstrat caracterul cât mai natural al zonei, în consens și în conexiune cu amenajările parcurilor existente în zonă – „Armătura” și „Feroviarilor”. Cu ajutorul specialiștilor, am realizat studii pentru a identifica arborii ce pot fi păstrați, atât cei existenți pe platformă, cât și de pe malul drept al Someșului, iar toți cei sănătoși vor rămâne. Este și în interesul nostru, pentru că investițiille în arbori, plante și amenajarea spațiilor verzi sunt printre cele mai consistente. În total, zonele verzi amenajate prin proiect depășesc 5 hectare, iar despre viziunea noastră privind realizarea lor vorbesc parcurile pe care le-am amenajat deja în cadrul proiectelor de la Iași, Timișoara și chiar la Iulius Mall Cluj. Sunt printre cele mai îndrăgite parcuri de către public, pentru care alegem arbori maturi, așa cum sunt și cei peste 600 de copaci pe care îi pregătim în prezent în pepiniera găzduită de USAMV Cluj”, potrivit project manager-ului.
Ansamblul urmează să fie deservit de aproximativ 4.800 de locuri de parcare, preponderent subterane. Ca obiective de utilitate publică, beneficiarul își asumă realizarea unui nou pod rutier cu patru benzi de circulație (similar cu podul Răsăritului), resistematizarea Pieței 1 Mai, asigurarea unui profil pe strada Câmpul Pâinii ca cel din PUZ-ul aferent culoarului de mobilitate nord, dar și legarea malurilor Someșului prin intermediul a două pasarele pietonale.
”Noi propunem un proiect cu destinatie mixtă de regenerare urbană, nu un mall. Este un proiect-experiență, în sensul în care implementează conceptul orașului de 15 minute, recomandat și aplicat în urbanismul internațional, inclusiv ca strategie pentru orașele Climate-Neutral, cum este Cluj-Napoca. Concret, tot ceea ce ai nevoie se află la mai puțin de 15 minute de mers pe jos, iar aici încadrăm locuri de muncă, spații de locuit, cadru natural, zone de petrecere a timpului liber și de cumpărături, toate conectate de o infrastructură care încurajează deplasarea pietonală și alternativă. Proiectul propus are ca principală ancoră parcul, toate celelalte componente venind în completarea acestui concept și în concordanță cu nevoile și așteptările comunității. Pentru că, atunci când decizi să începi un astfel de demers investițional, pleci de la studii de piață, analize și cercetări locale și internaționale, iar în cazul nostru și de la o consultare a comunității, una publică, realizată pe site-ul partedincluj.ro, prin intermediul căreia am primit aproape 10.000 de impresii și reacții de la clujeni de toate vârstele, din sfere variate de interes”, a precizat Sorin Guttman.