Dezvoltatorul imobiliar Iulius, originar din Iaşi, dar cu proiecte în mai multe oraşe din România, a ales biroul olandez de arhitectură UNStudio pentru a realiza proiectul mixed-use de reconversie urbană pe care îl face la Cluj-Napoca, pe platforma Carbochim. Proiectul implică o investiţie de peste jumătate de miliard de euro.
Astfel, Iulius şi UNStudio lucrează la masterplanul proiectului de reconversie urbană a platformei industriale, aflat în prezent în etapa de avizare. Proiectul propus îmbină funcţiuni culturale, de rezidenţial, retail, office, parc şi entertainment, dezvoltate pe o suprafaţă de 14 hectare care în prezent nu este accesibilă publicului larg. La proiect se va lucra cu arhitecţi locali şi naţionali.
Dintre cele 120 de proiecte din portofoliul UNStudio fac parte lucrări precum cele de la muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart, ansamblul multifuncţional Four Frankfurt, Lyric Theatre Complex din Hong Kong, Doha Metro, Erasmus Bridge din Rotterdam şi altele.
”Proiectele multifuncționale care evită crearea de districte unifuncționale vor îmbunătăți în mod cert calitatea vieții în oraș. Esențială este și o legătură cu natura, precum și îmbunătățirea conexiunilor sociale, pentru a atenua sentimentul de izolare. Tehnologia va juca, de asemenea, un rol cheie în multe aspecte ale vieții urbane în viitor, în special în ceea ce privește mobilitatea, dar și în ceea ce privește sustenabilitatea. Pentru noi, însă, principalul criteriu indispensabil este sănătatea și bunăstarea – sănătatea fizică, mentală și socială. Acesta este un aspect pe care îl considerăm esențial în fiecare proiect pe care îl realizăm”, a spus Ben van Berkel, star arhitect mondial, UNStudio, într-un interviu acordat site-ului clujean de știri monitoruldecluj.ro.
UNStudio a câştigat şi concursul de arhitectură organizat de Iulius pentru un alt proiect de regenerare urbană, la Iaşi, concurând cu birourile de arhitectură Foster Partners, MVRDV şi Zaha Hadid Architects.
”Reamenajarea terenurilor industriale dezafectate din orașe prezintă provocări specifice. Aceste zone sunt adeseori degradate și, în general, induc senzația de nesiguranță. Reamenajarea unor astfel de locuri necesită o strategie integrată, care să privească dincolo de perimetrul amplasamentului și să se extindă la zona învecinată și la oraș în ansamblu. Strategiile trebuie să implice activarea la scară mai amplă și să răspundă nevoilor programatice ale orașului. Astfel, trebuie să ofere dotări și facilități atractive pe care oamenii vor să le viziteze și la care vor să se întoarcă în mod repetat. Prin urmare, aceasta implică adeseori o componentă importantă de amenajare permanentă a locului, cu un accent deosebit pe consolidarea comunității”, a mai spus Ben van Berkel.
Primii paşi pentru proiectul de la Cluj-Napoca au fost făcuţi în urmă cu câţiva ani, când Iulius a cumpărat platforma Carbochim SA, a cărei activitate se desfăşura pe mai puţin de 30% din suprafaţă. Fabrica de abrazivi a fost mutată, în urma unei investiţii de 5 milioane de euro. Iulian Dascălu, proprietarul Iulius Group, deţine pachetul majoritar din producătorul de abrazivi Carbochim Cluj-Napoca, listat la Bursa de la Bucureşti, pe care l-a cumpărat cu scopul de a dezvolta pe platforma sa un proiect mixt, păstrând însă şi componenta de producţie.
”Lucrăm la acest proiect de un an de zile. Am lucrat – și lucrăm – cu o echipă amplă de specialiști, inclusiv proiectanți de trafic, specialiști în durabilitate și geologie, hidrologi, ingineri de structuri ușoare și ingineri structuriști, experți în instalații mecanice și de climatizare, consultanți în semnalistică de orientare, arhitecți peisagiști și specialiști în gestionarea deșeurilor. Așadar, ne bazăm pe o rețea de expertiză foarte amplă și variată”, a declarat Arjan Dingsté, Director și Senior Architect UNStudio, pentru monitoruldecluj.ro.
”Sustenabilitatea și sănătatea sunt strategii de bază la UNStudio și dorim în mod special să ne aducem expertiza la acest nivel la Cluj. Transformarea întregii zone industriale dezafectate într-un loc cu adevărat atractiv pentru clujeni este, de asemenea, o prioritate cheie, motiv pentru care includem o mare parte din sustenabilitate în strategia noastră. Conectarea cu parcul, cu natura și cu râul este o parte foarte importantă pentru a asigura succesul reactivării zonei și pentru a permite oamenilor să o folosească în moduri diferite”, a mai spus Ben van Berkel în interviul acordat site-ului clujean de știri monitoruldecluj.ro.
Cel mai recent, Iulius Group a inaugurat la Iaşi Palas Campus, o clădire cu o suprafaţă de 60.000 de metri pătraţi, din care 54.000 de metri pătraţi sunt birouri ocupate de 13 companii din IT şi automotive, cele mai multe multinaţionale. Investiţia făcută în Palas Campus a fost de peste 120 de milioane de euro, imobilul fiind în acest moment cea mai mare clădire de birouri din România.
În total, până acum, Iulius a realizat la Iaşi cinci proiecte de real estate, care totalizează 130.000 mp de spaţii office şi 105.000 mp retail, pentru care a alocat jumătate de miliard de euro. Este vorba despre proiectele Palas Iaşi, Palas Campus, Iulius Mall Iaşi, Family Market Miroslava şi Family Market Bucium.
În afară de Palas, grupul Iulius a mai dezvoltat proiectul mixt Iulius Town din Timişoara, dar şi mallurile sub brandul Iulius din Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava şi 15 clădiri de birouri, în Iași, Cluj-Napoca și Timișoara, în care au sedii peste 80 de companii și lucrează peste 25.000 de angajați. Din 2017, Iulian Dascălu împarte reţeaua Iulius Mall şi proiectul Iulius Town cu fondul de investiţii sud-african Atterbury Europe. La nivelul întregului portofoliu imobiliar dezvoltat de Iulius, investiţiile sunt de aproximativ 1,3 miliarde de euro.