Furnizorul de componente pentru industria auto şi pentru producătorii din domeniul energiei eoliene Schaeffler România a investit 500.000 de euro în învăţământul dual în 2022 şi vrea să ajungă la 700.000 de euro în 2023, potrivit Ziarului Financiar.
”În anul 2022, Schaeffler România a făcut investiţii semnificative în învăţământul dual, alocând aproximativ 500.000 de euro. Aceste investiţii au avut scopul de a moderniza şi optimiza procesele de învăţare, facilitând astfel accesul elevilor la tehnologii de ultimă generaţie. Printre cheltuielile acoperite s-au numărat burse, mese la cantină, echipamente educaţionale, precum roboţi colaborativi, echipamente de protecţie, cazare, transport, cadouri de Crăciun şi premii, consumabile, scule, întreţinere şi materiale didactice. În anul curent, Schaeffler România estimează o creştere a investiţiilor în învăţământul dual, ajungând la aproximativ 700.000 de euro”, au spus ei.
Investiţia din anul 2023 urmează să fie utilizată pentru achiziţionarea de tehnologii şi echipamente pentru mediul de învăţare.
”Parte din aceste investiţii vor viza achiziţionarea de standuri de mecanică, hidraulică, ministrung şi minifreză convenţionale, bazine de emulsie şi instalaţie de exhaustare, în vederea asigurării unei baze materiale adecvate pentru activitatea practică şi formativă a elevilor.”
Schaeffler România este unul dintre partenerii fondatori ai primei şcoli profesionale în sistem dual din România, Şcoala Profesională Germană Kronstadt (SPGK), lansată în anul 2012. În prezent, SPGK şi Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleţ (CTRR) activează sub umbrela comună a Campusului Tehnic Braşov (CTB), o platformă educaţională de referinţă în domeniul tehnologiei.
Schaeffler coordonează practica pentru elevi din trei clase din Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleţ şi din alte 18 clase din Şcoala Profesională Germană Kronstadt, însumând un total de 320 de elevi care îşi desfăşoară practica în Centrul de Formare Profesională.
”În ceea ce priveşte preluarea elevilor din clasele de învăţământ dual, Schaeffler România a înregistrat un succes remarcabil. În anul 2023, aproximativ 77% din elevii din aceste clase au fost preluaţi în companie după finalizarea studiilor, în timp ce în anii anteriori rata a fost şi mai mare: 90% în 2022, 94% în 2021 şi 98% în 2019. Este important să subliniem că elevii nu au obligativitatea de a se angaja după încheierea studiilor, ceea ce face şi mai valoroasă implicarea Schaeffler România în dezvoltarea şi formarea viitoarelor generaţii de profesionişti”, au mai transmis reprezentanţii companiei.
Compania le oferă elevilor din clasele de la învăţământ dual asigurarea transportului şi a mesei în fiecare zi de practică, abonament la servicii medicale private, echipamente de lucru şi de protecţie, burse lunare, cazare şi masă în cămin, cât şi premii financiare pentru cei care obţin rezultate deosebite.
”Schaeffler România implementează multiple metode pentru a atrage elevii către clasele de învăţământ dual, cu mare popularitate în ţări precum Germania şi Austria. De exemplu, compania acordă o primă de relocare pentru absolvenţii care provin de la o distanţă mai mare de 50 km, facilitând astfel accesul la pregătirea profesională oferită.”
De asemenea, în iulie 2023, compania a organizat o acţiune de promovare în mai multe sate din mai multe judeţe din ţară, unde elevii şi părinţii acestora au avut ocazia să afle despre beneficiile învăţământului dual şi să participe la activităţi practice precum lucrul pe utilaje cu comandă numerică şi roboti colaborativi, montaje electropneumatice, iar printr-un tur virtual şi ochelarii VR au putut vizita Centrul de Formare Profesională al companiei, prezentând astfel un avantaj şi o perspectivă reală asupra acestei modalităţi de învăţământ.