19.7 C
Cluj-Napoca
vineri, aprilie 12, 2024
Google search engine
AcasăANUNȚURIBRD a avut în primul semestru un profit net de 768 mil....

BRD a avut în primul semestru un profit net de 768 mil. lei, plus 24,4%

BRD-SocGen a înregistrat în primul semestru (S1) din 2023 la nivelul grupului un profit net de 768 mil. lei, în creştere cu 24,4% faţă de rezultatul din S1/2022, în timp ce veniturile s-au majorat cu 13,4% an/an, până la 1,86 mld. lei.

Veniturile nete din dobânzi au avut o contribuţie puternică la această dinamică, crescând cu 18,3% în dinamică anuală, până la 1,32 mld. lei, fapt determinat atât de volume, cât şi de rate ale dobânzilor în creştere aferente portofoliul de active, specifică raportul băncii. Mediul caracterizat de dobânzi în creştere şi-a pus amprenta şi asupra pasivelor, prin creşterea costurilor de finanţare asociate în principal cu depozitele la termen.

Veniturile nete din comisioane s-au redus faţă de anul precedent, cu 3,4%, până la 360,5 mil. lei, influenţate în principal de scăderea comisioanelor din activitatea cu carduri şi de volumul mai mic al tranzacţiilor cu numerar faţă de cel de anul trecut (când reacţia indusă de războiul dintre Rusia şi Ucraina a fost cauza unor retrageri masive de către clienţii persoane fizice).

Alte venituri, în creştere cu 18,4% în primul semestru din 2023 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost susţinute de activitatea de tranzacţionare, având în vedere rezultatele îmbunătăţite atât pe piaţa valutară, cât şi pe cea a instrumentelor cu venit fix. Cheltuielile operaţionale au totalizat 944 milioane lei, în creştere cu 10,7% an/an.

Creditele nete ale Grupului, inclusiv creanţele din leasing, au înregistrat la 30 iunie 2023 un ritm ridicat de creştere anuală, de 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Creşterea a fost susţinută de o activitate de creditare robustă pe segmentul companiilor, în timp ce dinamica pe segmentul retail a fost mai atenuată, reflectând impactul măsurilor de înăsprire a politicii monetare şi scăderea puterii de cumpărare.

BRD a finanţat peste 1.500 de clienţi în cadrul programului IMM Invest Plus, aprobând credite în valoare de 1,6 miliarde lei în semestrul I 2023 şi a cofinanţat 450 de companii eligibile pentru subvenţii nerambursabile de la bugetul de stat sau din bugetul Uniunii Europene cu o valoare totală a creditelor de 195 milioane lei. În paralel, BRD este implicată în finanţarea tranziţiei către sustenabilitate, volumul total al finanţărilor noi sustenabile ajungând la 1,2 miliarde lei în S1/2023.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments