CEC Bank a finalizat preluarea pachetului de 99,993% din capitalul social al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) de la BRD, BCR şi Raiffeisen Bank. Prin această achiziţie, banca urmăreşte să îşi intensifice sprijinul acordat agriculturii şi dezvoltării rurale, acestea reprezentând segmente importante de dezvoltare pentru instituţie.
”Agricultura şi dezvoltarea rurală reprezintă domenii strategice prioritare pentru CEC Bank, banca alocând anual resurse importante pentru susţinerea afacerilor din acest sector. Achiziţionarea participaţiei majoritare a FGCR se înscrie în liniile strategice care ghidează activitatea CEC Bank şi care sunt în strânsă corelare cu politicile guvernamentale şi europene care au ca obiectiv dezvoltarea sustenabilă a acestui sector, având în vedere importanţa acestuia pentru securitatea alimentară şi pentru susţinerea economiei în ansamblul său”, a declarat Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank.
Alături de CEC Bank, cu o strategie integrată de dezvoltare, activitatea FGCR poate fi dezvoltată atât ca tipologie, cât şi ca volum, astfel încât rolul său să devină tot mai important în rândul clienţilor. Iar acest lucru se poate realiza inclusiv prin implicarea FGCR în proiecte de garantare cu susţinere europeană, care nu sunt accesibile în acest moment pentru fondurile de garantare cu capital privat şi care ar stimula finanţarea în condiţii favorabile de risc şi cost atât pentru clienţi, cât şi pentru instituţia de garantare, a transmis CEC Bank.
CEC Bank a înregistrat în 2022 o evoluţie deosebită în ceea ce priveşte finanţarea agriculturii, soldul creditelor crescând cu circa 1 mld. lei. În portofoliul de credite al CEC Bank, agricultura ocupă locul 2 ca expunere, iar 1 din 5 credite acordate de bancă are ca destinaţie acest sector economic.