Acţiunile Băncii Transilvania (simbol bursier TLV) se apreciau miercuri, la ora 15:00 cu aproximativ 4%, pe fondul unor tranzacţii de 23,3 mil. lei, atingând o valoare maximă de 21,8 lei, conform Ziarului Financiar. Lichiditatea totală era de 81,6 mil. lei, ceea ce înseamnă că banca de la Cluj a asigurat mai mult de un sfert din valoarea tranzacţiilor. Următoarele cele mai lichide acţiuni erau Fondul Proprietatea (9,3 mil. lei) şi OMV Petrom (9,2 mil. lei).
”Motivul principal este ce s-a întâmplat în SUA cu testul de stres şi faptul că toate băncile americane l-au trecut cu bine anul acesta. Multe dintre ele au declarat că urmează să mărească dividendul, pentru că în SUA nu au fost obligate să renunţe la dividend, iar acest lucru ne duce cu gândul şi în România. Şi aici au început să se îmbunătăţească toate datele cu privire la inflaţie şi la politica monetară. Este logic ca investitorii să se uite la unul dintre cei mai mari jucători din piaţă şi să se gândească că poate a fost pedepsit pe nedrept prin scăderea pe care a avut-o pe că nu a oferit dividend”, spune Alexandru Dobre, equity research, TradeVille.
Banca Transilvania a ajuns la o capitalizare de 14,9 mld. lei, după ce acţiunile TLV au înregistrat o creştere de aproape 9% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 796 mil. lei. Banca a încheiat primele trei luni din 2023 cu un profit net consolidat record de 837 mil. lei, comparativ cu 400 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2022, adică cel mai bun profit net trimestrial din istoria băncii, în contextul unor venituri operaţionale de circa 1,7 mld. lei, în urcare cu 500 mil. lei.