Producătorul blegian de componente pentru avioane Sonaca Aerospace Transilvania a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri de 59,6 mil. lei (12,1 mil. euro), în creştere cu 37,5% faţă de anul anterior, conform datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor. Compania a avut anul trecut un profit net de 6,1 mil. lei (1,2 mil. euro), de cinci ori mai mare faţă de anul precedent, potrivit datelor publice. Producătorul de componente pentru avioane a ajuns în 2022 la un număr mediu de 132 de angajaţi.
Compania belgiană şi-a început activitatea în 2015 prin aplicarea pentru un ajutor de stat în valoare de 5,15 milioane euro, care a însemnat aproximativ jumătate din valoarea totală a investiţiei, de 10,84 milioane euro, pentru proiectul depus în cadrul schemei de ajutor HG nr. 807/2014. Astfel, ajutorul de stat obţinut de Sonaca a fost folosit pentru a deschide o unitate de producţie la circa 30 de kilometri de Cluj-Napoca, în Moldoveneşti.
Pe lângă ajutorul de stat, compania belgiană a luat un împrumut de aproximativ 7,8 milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), pe care i-a folosit pentru construcţia fabricii din judeţul Cluj. Proiectul companiei pentru care s-a aprobat ajutorul de stat în 2015 a fost finalizat în 2018, iar numărul mediu al angajaţilor a ajuns la 79 de oameni în 2018, comparativ cu 53 de angajaţi pe care Sonaca îi avea în momentul finalizării proiectului.
Compania belgiană Sonaca Aerospace Transilvania se ocupă de dezvoltarea, fabricarea şi asamblarea de structuri avansate pentru avioane mari, fiind cunoscută în special pentru producerea de componente pentru aripi. Sonaca este furnizor pentru companii precum Airbus, Embraer, Dassault Aviation, Bombardier şi Gulfstream.