10.7 C
Cluj-Napoca
duminică, iunie 16, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALBrașovul a inaugurat primul aeroport construit în România în ultimii 50 de...

Brașovul a inaugurat primul aeroport construit în România în ultimii 50 de ani, investiție de 140 mil. euro

La Brașov a fost inaugurat primul aeroport construit în România în ultimii 50 de ani. Prima aeronavă care a aterizat la Brașov a fost una Tarom, pilotată de fiul cosmonautului Dumitru Prunariu. Aeroportul este al treilea ca mărime din România, fiind cel mai modern dintre cele 18 existente, singurul care dispune de un turn de control virtual.

In 15 iunie 2023 s-a deschis Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav, cu o cursă simbolică București– Brașov, asigurată de o aeronavă Tarom, pilotată de Cătălin Prunariu, fiul singurului cosmonaut român Dumitru Prunariu. Este primul aeroport construit în România în ultimii 50 de ani, realizat în urma unei investiții în valoare de 140 de milioane de euro, cea mai mare parte a fondurilor fiind alocate de Consiliului Județean Brașov, cel care a derulat acest proiect.

Aeroportul de la Brașov este al treilea ca mărime, după cele din București – Otopeni și Cluj -Napoca, putând acomoda 1- 1,2 milioane de pasageri pe an, fiind cel mai modern din România, iar în ceea ce privește dirijarea traficului este primul din Europa de Est ce beneficiază de serviciile unui turn virtual.

”Trăim astăzi, împreună, un moment de împlinire și de mare bucurie: după multe decenii de așteptare, primul avion aterizează pe aeroportul de la Brașov. Un aeroport modern, pe care noi, administrația județeană, l-am construit de la zero. Nu mă feresc să spun că este un eveniment istoric pentru județul nostru și, de ce nu, pentru România. În primul rând fiindcă demonstrează că se poate și la noi și că se poate prin noi înșine. Și arată că, dacă îți fixezi un țel, dacă ești chibzuit, stăruitor, dacă vei crede cu adevărat în capacitățile tale, dacă știi să îți formezi o echipă capabilă, care să-ți fie alături în orice moment, nu se poate să nu răzbești. A venit momentul în care predăm aeroportul managerilor și beneficiarilor săi”, a declarat președintele CJ Brașov Adrian Veștea.

La inaugurarea acestui aeroport au fost prezenți, alături de președintele Consiliului Județean Brașov, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, parlamentari, ambasadori, reprezentanți ai autorităților centrale și locale. Primăria Brașov a fost reprezentată de cei doi viceprimari, Flavia Boghiu și Sebastian Rusu.

”De astăzi, 15 iunie, Brașovul are în sfârșit și oficial aeroport. Astăzi am inaugurat și am deschis aeroportul cu primul zbor care a adus oficialitățile la Brașov pentru acest moment inaugural și care deschide o nouă eră în ceea ce înseamnă mobilitatea pentru locuitorii municipiului Brașov și pentru turiștii care ne vor vizita”, a spus viceprimarul Flavia Boghiu.

Începută în urmă cu 15 ani, construirea aeroportului s-a derulat în mai multe etape. Prima etapă de lucrări a fost demarată în 2012, când au început lucrările de construire a pistei de aterizare. Din 2017, lucrările la această investiție s-au accelerat, astfel că acum aeroportul de la Brașov este funcțional și certificat ca aeroport internațional, primele curse comerciale decolând și aterizând chiar de astăzi. 

Pista are o lungime de 2820 m, o lățime de 45 m și acostamente betonate de câte 7,50 m. Pe pista aeroportului va putea ateriza și decola orice tip de avion, cu excepția lui A380, pentru care trebuie un terminal special și o pistă mai lungă.

Terminalul are o suprafață de cca 11.000 de metri pătrați și poate primi anual între 1 și 1,2 milioane de pasageri. Controlul traficului aerian este asigurat de un turn virtual, operat de la 400 km distanță, la Aeroportul Internațional Arad. Este primul turn virtual de control al zborurilor din România.

Zona destinată parcării aeronavelor poate primi simultan până la 3 aeronave, existând posibilitatea extinderii acestuia până la o capacitate de 15 aeronave. Legătura cu aeroportul Brașov – Ghimbav va fi asigurată cu o linie de transport în comun, A1, care pleacă din gara Brașov, la fiecare oră, și oprește în stațiile de la Camera de Comerț și Industrie (centrul civic), Livada Poștei, gara Bartolomeu și stadionul municipal. În paralel, municipalitatea derulează un proiect de extindere a străzii Institutului la 4 benzi, pentru a asigura acces rutier direct spre aeroport.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments