Braşovul este unul dintre municipiile care au reuşit să atragă deja volume semnificative de fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), având proiecte aprobate sau chiar contractate de circa 1 miliard de lei, potrivit Ziarului Financiar.
”Nu am văzut niciun top naţional, dar putem spune că Braşovul este în vârful acestei ierarhii a muncipiilor care accesează fonduri prin PNRR. Noi am depus proiecte de aproximativ 1,6 mld. lei, dintre care undeva la peste 1 mld. lei au fost contractate sau au fost aprobate şi urmează a fi contractate”, a spus Allen Coliban, primarul municipiului Braşov, citat de ZF.
Afluxul de capital adus de fondurile europene, în special de finanţările nerambursabile, sunt cu atât mai importante în contextul în care banii sunt astăzi mai scumpi. Printre proiectele depuse pe PNRR se numără un spital, un campus integrat pentru învăţământ dual, 27 de proiecte pentru eficientizare energetică şi transformarea unor instituţii de învăţământ în prosumatori sau proiecte de mobilitate.
”Am depus şi un proiect pentru parc fotovoltaic care să ne acopere 90% din consumul public de energie electrică, ceea ce ne duce foarte aproape de îndeplinirea unui obiectiv de independenţă energetică pentru consumul public. De asemenea, am depus proiect pentru construire de creşte, grădiniţă, flota de transport public, unde avem cea mai mare flotă de autobuze electrice dintre municipiile României şi nu ne oprim aici, am câştigat încă două proiecte pentru 50 de autobuze electrice”, a mai spus primarul Braşovului.
Începutul verii este un moment important pentru braşoveni pentru că aduce şi operaţionalizarea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, primul construit de la zero în România în ultimii 50 de ani. Acest aeroport ar trebui să reprezinte un avantaj în atragerea de investitori.