22.7 C
Cluj-Napoca
duminică, mai 19, 2024
Google search engine
AcasăANUNȚURIUniversitatea Babeș-Bolyai aduce la Cluj-Napoca o unitate europeană ACTRIS

Universitatea Babeș-Bolyai aduce la Cluj-Napoca o unitate europeană ACTRIS

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va găzdui două facilități ACTRIS, una pentru teledetecția aerosolilor și una pentru teledetecția norilor, dezvoltate prin proiectul ”Dezvoltarea infrastructurii ACTRIS-UBB” cu scopul de a contribui la cercetarea pan-europeană privind compoziția atmosferei și schimbările climatice.

Facilitățile ACTRIS alcătuiesc cea mai mare infrastructură de cercetare atmosferică distribuită din lume. Monitorizarea variabilității spațiale și temporale a constituenților atmosferici cu durată scurtă de viață (aerosoli, nori și gaze minore) la 80 de platforme de observare din Europa și nu numai, de-a lungul a peste un deceniu, a oferit informații fără precedent asupra eficacității politicilor de reducere a emisiilor în Europa, și a evidențiat totodată complexul mecanism de feedback care acționează asupra sistemului climatic.

Peste 5.000 de utilizatori distribuiți în aproximativ 50 de țări din lume folosesc, în fiecare an, datele ACTRIS pentru cercetările lor, generând predicții atmosferice de acuratețe ridicată, atât avertizări pe termen scurt privind condițiile meteorologice și evenimentele periculoase pentru sănătate, cât și evaluări pe termen lung privind schimbările climatice.

ACTRIS oferă utilizatorilor săi acces deschis la instrumente, expertiză, oportunități de formare și servicii de gestionare a datelor FAIR. Toate serviciile ACTRIS sunt accesibile și pot fi vizualizate accesând link-ul http://www.actris.eu.

România este unul dintre statele membre fondatoare ale ACTRIS ERIC, iar consorțiul românesc (ACTRIS-România https://actris.ro/) include și UBB, ca un actor cheie. În acest context, Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David declară că „ACTRIS face parte din specializarea inteligentă mai largă pe care UBB a propus-o pentru oraș/țară, și anume InfoBioNano4Health și mă bucur că această componentă a specializării inteligente este deja funcțională”.

Totodată, Nicolae Ajtai, decanul Facultății de Știința și Ingineria Mediului, punctează că 

Unele dintre cele mai presante probleme de mediu astăzi gravitează în jurul compoziției atmosferei, de la efectul negativ asupra sănătății oamenilor și ecosistemelor, până la generarea de fenomene extreme pe care omenirea nu este complet pregătită să le gestioneze. Monitorizarea și observarea pe termen lung a schimbărilor este o condiție prealabilă pentru a înțelege și a cuantifica mai bine procesele atmosferice cheie implicate, dar și pentru responsabilizarea societății în efortul colectiv de atenuare a consecințelor negative ale acestora. ACTRIS are acum în acest domeniu un mandat european, acela de a furniza adevărul științific”.

ACTRIS este o infrastructură mare de cercetare, cu un volum financiar substanțial, iar operațiunile sale sunt finanțate de țările sale membre. Investiția totală a țărilor participante în faza de proiectare, pregătire și implementare este de aproximativ 700 milioane de euro, din care o mare parte este reprezentată de investiția pentru modernizarea instalațiilor naționale existente sau construirea altora noi.

Costurile totale estimate de implementare a celor opt Facilități Centrale pe o perioadă de 5 ani este de aproximativ 100 milioane de euro, iar din 2025 costurile anuale estimate de funcționare ale Facilităților Centrale sunt de aproximativ 16 milioane de euro. În această fază, componenta UBB este susținută prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, cod MySMIS: 126436 (Valoare totală: 22.264.758,58 lei din care Asistența financiară nerambursabilă este de 22.149.238,01 lei, iar valoarea cofinanțării UE este 18.826.852,32).

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments