Grupul italian Enel a anunţat joi dimineaţă că a semnat un contract cu compania greacă Public Power Corporation (PPC) pentru vânzarea activelor din România, valoarea tranzacţiei fiind de 1,26 miliarde euro. Potrivit comunicatului grupului italian, Enel România este evaluată la circa 1,9 miliarde euro.
Finalizarea tranzacţiei este aşteptată pentru al treilea trimestru din 2023, după aprobarea autorităţilor de concurenţă. Reprezentanţii Enel România au subliniat într-un comunicat separat că toate activităţile operaţionale ale Enel în România se desfăşoară şi vor continua să se desfăşoare în mod normal, fără a afecta partenerii şi clienţii finali care vor beneficia în continuare de toate serviciile şi produsele cu care sunt obişnuiţi.
”Vânzarea activelor din România face parte din strategia grupului pentru 2023-2025. Suntem mândri de rezultatele obţinute în România de la intrarea pe piaţă în 2005 şi recunoaştem munca şi devotamentul colegilor noştri care ne-au permis să devenit unul dintre principalii integratori din sectorul de energie. Suntem convinşi că un jucător internaţional de prestigiu cum este PPC va continua această poveste de succes”, a declarat Francesco Starace, CEO şi director general Enel Group.
În total, tranzacţia va genera un efect pozitiv estimat asupra datoriilor nete ale Grupului, ce urmează să scadă cu aproximativ 1,7 miliarde de euro, din care aproape 100 milioane euro în 2022 şi restul în 2023, pe lângă un efect negativ cumulat asupra profitului net al Grupului de aproximativ 1,4 miliarde de euro în perioada 2022-2023, din care circa 600 milioane de euro din rezervele legate de diferenţele de curs de schimb, care vor fi contabilizate în 2023. În consecinţă, tranzacţia nu urmează să aibă vreun impact asupra rezultatelor economice curente ale Grupului.
Strategia Enel prevede ca grupul să se concentreze pe activităţile din Italia, Spania, SUA, Chile, Brazilia şi Columbia. În România, Enel deţine companiile de distribuţie Muntenia Sud (inclusiv zona Bucureşti), Banat Dobrogea, cu un total de peste 3 milioane de clienţi. Divizia Enel Green Power România administrează 500MW de energie verde.
Tranzacţia va fi finanţată printr-o combinaţie de împrumuturi şi capitaluri proprii: 800 de milioane de euro vor proveni din finanţarea prin împrumuturi, disponibile sub forma unui împrumut pe 5 ani de 485 de milioane de euro de la băncile greceşti, precum şi a unui împrumut punte (bridge facility) de 315 milioane de euro de la bănci internaţionale.
Citigroup Global Markets Europe AG, Goldman Sachs Bank Europe SE şi HSBC Continental Europe acţionează în calitate de consilieri financiari, iar Milbank LLP în calitate de consilier juridic al grecilor în contextul achiziţiei.
”Această achiziţie este în deplină concordanţă cu ceea ce am prezentat în noiembrie 2021 în contextul planului nostru strategic, care prevedea extinderea noastră internaţională în regiunea Europei de Sud-Est şi, prin urmare, activităţile Enel din România reprezintă alegerea ideală atât din punct de vedere geografic, cât şi din punct de vedere comercial. Aceasta este o oportunitate unică de a achiziţiona o companie energetică integrată pe verticală cu o evaluare atractivă, punând în mişcare transformarea PPC în cea mai importantă companie de energie curată din Europa de Sud-Est. Suntem încrezători că această evoluţie importantă va contribui la dezvoltarea şi îmbunătăţirea competitivităţii PPC, atât la nivel internaţional, cât şi la nivel naţional, creând în cele din urmă valoare pentru părţile interesate”, a spus Georgios Stassis, preşedinte şi director general al PPC.
Negocierile au început la 15 decembrie 2022, cu o dată iniţială de finalizare la 31 ianuarie, dar au fost prelungite. Termenul anterior a fost 28 februarie şi a fost nevoie de o nouă prelungire pentru a le finaliza. Prin achiziţia Enel România, PPC va ajunge lider pe piaţa energetică românească.