19.7 C
Cluj-Napoca
vineri, aprilie 12, 2024
Google search engine
AcasăANUNȚURIDelgaz Grid vrea să atragă 700 mil. euro din fonduri europene pentru...

Delgaz Grid vrea să atragă 700 mil. euro din fonduri europene pentru investiţii în reţelele de distribuţie

Delgaz Grid, parte a grupului E.ON în România, are în plan atragerea în următorii ani a 700 de milioane de euro din fonduri europene, la care se vor adăuga aproximativ 1,5 miliarde de euro din surse proprii, pentru finanţarea unui amplu program de investiţii în modernizarea, extinderea, automatizarea şi digitalizarea reţelelor de electricitate şi gaze naturale. Compania spune că tarifele de distribuţie reprezintă un element cheie pentru stimularea investiţiilor care, pe lângă beneficiile directe aduse consumatorilor, au un efect de multiplicare în economia ţării.

”În acest context este vitală revenirea la normal şi aplicarea corectă şi la timp a legislaţiei în vigoare care stabileşte tarifele pentru activitatea de distribuţie de gaze naturale şi electricitate”, transmit oficialii Delgaz Grid.

Pentru acest an compania a bugetat un plan de investiţii record, de peste 185 de milioane de euro (920 milioane lei), din surse proprii şi din fonduri europene, cu 36% mai mari faţă de cele de anul trecut. Investiţiile sunt cele mai mari din ultimii 18 ani, de la intrarea companiei pe piaţa din România, ridicând la circa 1,6 miliarde de euro valoarea totală a investiţiilor în reţele.

Totodată, compania şi-a a derulat investiţii din surse proprii în valoare de circa 265 milioane de euro (aprox. 1,3 miliarde de lei) în anii 2021-2022. Oficialii companiei apreciază că reţelele de distribuţie, atât cele de gaze naturale, cât şi cele de energie electrică, au nevoie de investiţii de ordinul miliardelor de euro până în 2030, pentru a-şi aduce performanţa şi adecvarea la standardele Green Deal şi Fit for 55.

Pentru că toate aceste noi surse de energie regenerabilă trebuie conectate la reţele, este nevoie de întărirea acestora, având în vedere creşterea exponenţială a numărului celor interesaţi să devină prosumatori sau să dezvolte capacităţi de generare.

Delgaz Grid  a ajuns la 5.500 de prosumatori conectaţi la reţea, de la doar 67 de prosumatori la sfârşitul anului 2020. Iar estimările arată că, până la sfârşitul acestui an, compania va avea racordaţi cel puţin 10.000 de prosumatori

De asemenea, priorităţile de investiţii ale companei se îndreaptă şi spre înlocuirea reţelelor vechi, din anii ‘70, dar şi a infrastructurii din anii ‘90 care a fost construită, din păcate, nu întotdeauna la cea mai bună calitate. În acelaşi timp, Delgaz Grid va trebui să investească şi mai mult în soluţii de securitate cibernetică, în tehnologie, în IT, în proiecte bazate pe hidrogen, precum şi în extinderi de reţele şi conectarea de noi consumatori.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments