23.7 C
Cluj-Napoca
luni, mai 29, 2023
Google search engine
AcasăANUNȚURIFondurile europene au finanţat 1.350 de proiecte în turism în valoare totală...

Fondurile europene au finanţat 1.350 de proiecte în turism în valoare totală de 178 mil. euro

Fondurile europene au finanţat un număr total de 1.358 de proiecte în turism în perioada 2014-2022, conform datelor Agenţiei pentru Finanţarea In­ves­tiţiilor Rurale. Va­loarea totală a finan­ţărilor europene pen­tru aceste proiecte s-a ridicat la 178 milioane euro.

Cu aceşti bani, antreprenorii fie şi-au construit pensiuni, dar şi alte facilităţi turistice, fie au modernizat uni­tăţile deja existente. Prin Programul Naţio­nal de Dezvoltare Rurală 2014 -2020 (PNDR 2020) au fost construite circa 256 de pensiuni.

”Prin PNDR 2020 au fost disponibile două submă­suri care au finanţat pensiunile agroturistice, dar şi activităţile de agrement, atât construirea, cât şi mo­dernizarea lor. Este vorba despre Submă­sura 6.2 – Sprijin pentru înfiinţarea de activi­tăţi neagricole în zone rurale si Submăsura 6.4 – Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”, spun reprezentanţii AFIR.

Prin submăsura 6.2 au primit finanţare 485 de proiecte în turism, cu o valoare totală de 33 mil. euro, pe când submăsura 6.4 a finanţat 873 de proiecte, cu o valoare totală de 145 mil. euro. Judeţele care au avut cele mai multe proiecte în turism finanţate din fonduri europene sunt Gorj (93 de proiecte), Cluj (86 proiecte) şi Tulcea (79 proiecte), pe sub­măsura 6.2, pe când submăsura 6,4 a finanţat cele mai multe proiecte în Bihor (62 pro­iecte), Tulcea (60 proiecte), şi Sucea­va (46 proiecte).

Antreprenorii sunt mo­ni­to­ri­zaţi doar trei ani pentru folo­sirea banilor accesaţi din fon­duri europene pentru sco­pu­rile iniţiale. Odată cu aces­te finanţări, în spaţiul public au apărut informaţii că unii an­treprenori şi-au închis unităţi­le de cazare finanţate prin fon­duri europene şi le-au transformat în propriile case, însă reprezentanţii AFIR spun că nu au astfel de informaţii.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments