Fondurile europene au finanţat un număr total de 1.358 de proiecte în turism în perioada 2014-2022, conform datelor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Valoarea totală a finanţărilor europene pentru aceste proiecte s-a ridicat la 178 milioane euro.
Cu aceşti bani, antreprenorii fie şi-au construit pensiuni, dar şi alte facilităţi turistice, fie au modernizat unităţile deja existente. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 -2020 (PNDR 2020) au fost construite circa 256 de pensiuni.
”Prin PNDR 2020 au fost disponibile două submăsuri care au finanţat pensiunile agroturistice, dar şi activităţile de agrement, atât construirea, cât şi modernizarea lor. Este vorba despre Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale si Submăsura 6.4 – Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”, spun reprezentanţii AFIR.
Prin submăsura 6.2 au primit finanţare 485 de proiecte în turism, cu o valoare totală de 33 mil. euro, pe când submăsura 6.4 a finanţat 873 de proiecte, cu o valoare totală de 145 mil. euro. Judeţele care au avut cele mai multe proiecte în turism finanţate din fonduri europene sunt Gorj (93 de proiecte), Cluj (86 proiecte) şi Tulcea (79 proiecte), pe submăsura 6.2, pe când submăsura 6,4 a finanţat cele mai multe proiecte în Bihor (62 proiecte), Tulcea (60 proiecte), şi Suceava (46 proiecte).
Antreprenorii sunt monitorizaţi doar trei ani pentru folosirea banilor accesaţi din fonduri europene pentru scopurile iniţiale. Odată cu aceste finanţări, în spaţiul public au apărut informaţii că unii antreprenori şi-au închis unităţile de cazare finanţate prin fonduri europene şi le-au transformat în propriile case, însă reprezentanţii AFIR spun că nu au astfel de informaţii.