Grupul East din judeţul Cluj, controlat de mai mulţi antreprenori din România şi Ungaria, a finalizat anul 2022 cu o cifră de afaceri consolidată de 1,063 mld. lei (215,7 mil. euro). Traderul de cereale East Grain, cea mai mare companiei a grupului East, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de peste 714,2 mil. lei (144,8 mil. euro), potrivit Ziarului Financiar.
”Piaţa pe care activăm, cea de materii prime agricole, a avut o volatilitate semnificativă anul trecut, în mare parte datorită războiului din Ucraina. Preţurile au crescut brusc după invadarea Ucrainei, pe fondul temerilor legate de aprovizionarea cu materii prime agricole, atât Ucraina cât şi Rusia fiind printre primii exportatori de materii prime agricole ai lumii. În ultimele două luni ale anului, însă, piaţa s-a calmat, preţurile au început să scadă, iar începutul acestui an pare să urmeze aceeaşi tendinţă. După ce jucătorii din piaţă s-au obişnuit cu această nouă realitate, ne aşteptăm la un an mai stabil din punctul de vedere al preţurilor şi nu excludem o scădere continuă, cel puţin în prima parte a lui 2023”, a declarat Tamas Vincze, CEO al grupului East, citat de ZF/
Grupul East este format din cinci companii, cea mai mare fiind East Grain, care se ocupă de comerţul de cereale, plante oleaginoase, materii prime furaje şi îngrăşăminte. Celelalte companii sunt East Cargolog (activităţi de logistică), East Silodep (depositări şi prestări servicii pentru fermieri – depozitare, curăţare, condiţionare marfă), East Grain Hungary (subsidiara din Ungaria, care se ocupă preponderent de comerţul cu cereale) şi East Agro Input (deţinută în co-proprietate cu firma Agroleg Varo, care se ocupă cu distribuţia de inputuri agricole).