6.7 C
Cluj-Napoca
vineri, februarie 23, 2024
Google search engine
AcasăANUNȚURIUBB aduce la Cluj-Napoca un centru național de competență în schimbări climatice,...

UBB aduce la Cluj-Napoca un centru național de competență în schimbări climatice, proiect de 3,8 mil. euro

Consorțiul național coordonat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a câștigat organizarea unui Centru de competență (cu coordonare) la Cluj-Napoca pe tema ”Adaptation to Climate Change”, în valoare de aproximativ 3.800.000 EURO. Din Consorțiul național mai fac parte Universitatea din București, institute naționale de referință (INCAS, INOE), Școala Națională de Meteorologie (din Administrația Națională de Meteorologie), alți agenți academici și/sau socio-economici (INDECO, INOESY, AB Research Group, CIT-IRECSON, ECOMAPS).

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, declară că „era absolut normal ca un Centru național de competență de acest tip să aibă un nucleu la Cluj-Napoca, în condițiile în care domeniul este, prin UBB, unul de vârf în țară și relevant internațional (ex. infrastructura academică a UBB face parte din rețeaua europeană ACTRIS), iar noua specializare inteligentă a orașului angajată de UBB, InfoBioNano4Health, include și această componentă legată de sănătatea mediului. În plus, Centrul vine să completeze instituțiile din UBB în acest domeniu fundamental pentru civilizația umană în acest moment al evoluției ei, și anume recent aprobata Catedră UNESCO în Sustenabilitate și Schimbări Climatice (https://news.ubbcluj.ro/ubb-va-gazdui-o-catedra-unesco-in-domeniul-schimbarilor-climatice-si-dezvoltarii-durabile/)”.

„În acest context, mă bucur să observ că un al doilea Centru de competență în domeniul oncologiei (cancerului) a fost adus cu nucleul în orașul nostru de colaboratorii noștri strategici de la Institutul Oncologic „Prof. univ. dr. Ion Chiricuță”, lucru care arată competența avansată în domeniu a colegilor noștri și de care astfel sunt sigur că va beneficia întregul ecosistem de sănătate din oraș, inclusiv noul program UBBMed (UBBMed-G – https://www.ubbcluj.ro/ro/facultati/school_of_health), adaugă rectorul UBB. Alte patru Centre de competență vor fi  organizate la București, UBB făcând parte din unul dintre ele, în domeniul ”Restore our Oceans and Water”.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 441 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments