23.7 C
Cluj-Napoca
duminică, iunie 23, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALViorel Popoviciu, directorul fabricii Carbochim de aproape 43 de ani: Sperăm ca...

Viorel Popoviciu, directorul fabricii Carbochim de aproape 43 de ani: Sperăm ca după relocarea completă, având în vedere o diminuare considerabilă a costurilor de producție, pe aceeași cifră a afacerilor să avem o crește de 50% a profitului

Viorel Popoviciu, directorul fabricii Carbochim de aproape 43 de ani, a vorbit recent într-un interviu pentru Monitorul de Cluj despre cum a supravietuit tranziției economice unul dintre puținele repere ale producției clujene, dar și despre planurile de viitor pentru cel mai mare producător de abrazive profesionale din România.

Despre cum a reușit Carbochim să facă față provocărilor din ultimele decenii, Viorel Popoviciu povestește: „Carbochim SA are o istorie de 75 de ani, timp în care a traversat numeroase perioade reușite, dar și perioade dificile. Asemenea întregii industrii românești, Carbochim s-a confruntat cu diversele probleme generate de etapa de tranziție de la o economie planificată, unde deciziile erau stabilite la nivel superior, de „partid”, la o economie de piață aflată în plin proces de restructurare, cu efecte dificil de previzionat.

În acest context evolutiv, fabrica și-a fundamentat activitatea pe dezvoltarea strategiilor de adaptare permanentă la provocările mediului economic, prin corelarea flexibilă a producției la noile cerințe ale pieței interne și internaționale. Noi avem o varietate mare de produse – pietre de polizor, discuri de debitat, șmirghel sub formă de discuri lamelare, discuri lamelare frontale –, iar asta ne-a ajutat să rezistăm până acum, pentru că fiecare produs l-a susținut pe celălalt. Dacă piața cerea un anumit tip de produs mai mult decât pe celelalte, faptul că exista continuitate a făcut ca și restul să urmeze produsul care, în momentul respectiv, era cu un pas în față. 

Sigur, și pentru Carbochim SA a fost o restrângere a activității în timp, cauzată de schimbarea majoră a pieței din România, în sensul în care o serie de mari producători au dispărut, iar noi tot ce vindeam era în țară, și de aceea am început să ne îndreptăm către export. A fost nevoie să închidem secțiile energofage, cu un consum foarte mare de energie, care au devenit nerentabile, astfel încât să putem salva restul fabricii. Altfel, riscam să compromitem tot complexul. Restructurarea aceasta a industriei și piața concurențială, precum și costurile foarte mari de operare ne-au adus la acest 30% pe care îl avem acum, prin care însă am asigurat continuitatea fabricii și, odată cu relocarea, ne așteptăm la o dezvoltare”. Astfel, directorul crede că ceea ce a ajutat Carbochim să rămână unul dintre puținii supraviețuitori ai industriei clujene și chiar naționale au fost adaptarea, dezvoltarea produselor și implementarea unor procese adecvate unei industrii aflate în plin proces de modernizare. 

Viorel Popoviciu spune că relocarea Carbochim este o etapă importantă de dezvoltare. „În mare parte este vorba tot despre adaptare și dorința de a continua activitatea, de a avea o evoluție a performanței”, explică acesta. „Spațiile din vechea locație sunt supradimensionate, neadecvate noilor fluxuri de producție, determinând costuri ridicate de întreținere și exploatare. Am dorit foarte mult să ne relocăm, având în vedere faptul că platforma este imensă, iar în afara costurilor de producție avem foarte multe alte costuri auxiliare, generate și de suprafața inactivă, ce reprezintă peste 70%. Şi aveam nevoie de o locaţie în care să schimbăm fluxul tehnologic, pentru că în vechea locație era lung și nu mai avea ce soluții să implementăm, şi să-l optimizăm aşa cum ni-l dorim, cu nişte costuri minime”.

Cât despre noua locație, situată în locul fostei hale a Tricotaje Someșul, din Bulevardul Muncii, nr. 18, aflăm că sunt spații corespunzătoare noilor modernizări, care generează costuri mai mici, inclusiv o economie majoră a consumului de energie, noile utilaje fiind mult mai eficiente și performante. „Ca să exemplific, am achiziționat utilaje noi, precum instalații de dozare automată a granulelor abrazive, o presă de 300 tone pentru corpurile abrazive, care va înlocui patru prese vechi de 50 de ani, și etuve de policondensare, care sunt cuptoare electrice pentru uscarea și arderea corpurilor abrazive cu liant organic, complet automatizate și cu un consum mai redus de energie electrică cu peste 30%. Practic, cu un singur utilaj nou înlocuim patru vechi, fiind superior și la nivel de performanță și costuri de operare. Investițiile realizate în această perioada în echipamente noi de ardere a corpurilor abrazive au dus la o reducere de consum de gaz metan de 40%”, explică directorul Carbochim.

Cum se va realiza mutarea fără să fie întreruptă activitatea? „Deocamdată suntem cu partea administrativă în noua locație, iar foarte curând, în ianuarie, va fi mutată aici și secția de abrazivi pe suport, ce reprezintă 35% din activitatea fabricii. Includem aici producția de discuri lamelare cu diferiți suporți, benzi fără sfârșit, discuri lamelare frontale, rulouri de șmirghel, benzi spintecate, bureți abrazivi, discuri velcro și altele. Proiectul de relocare a liniilor de producție este stabilit în detaliu și presupune transferul echipamentelor în etape succesive. Producția se va realiza, pentru o perioadă, în paralel, în cele două locații, până la transferul final, care estimăm că va fi în prima jumătate a anului 2023. Această activitate simultană, fără întreruperi, este posibilă datorită investițiilor din ultimii ani în echipamente noi și moderne, precum și a particularităților tehnologice”, completează Viorel Popoviciu. „Toate costurile privind relocarea și retehnologizarea sunt investiții. Am prevăzut un buget de 5 milioane de euro pentru întregul demers de mutare, incluzând și partea de achiziție noi echipamente, urmând ca în 2-3 ani să venim cu o nouă investiție, de 2-3 milioane de euro, menită să eficientizeze întreaga activitate pe diferitele linii de producție. Sunt investiții pe care le asigurăm din surse proprii și atrase, iar recuperarea se va realiza prin majorarea marjei de profit”, mai spune acesta.

Planurile de viitor sunt rezumate de directorul reperului industrial clujean astfel: „Strategia Carbochim SA se va baza, în continuare, pe adaptabilitate și eficiență. Astfel, în contextul în care industriile se modernizează continuu și cerințele se diversifică, ne bazăm pe investițiile făcute în ultimul timp, care ne-au permis dezvoltarea de produse de înaltă tehnicitate, care ne dau garanția menținerii și dezvoltării atât a piețelor existente, precum și a unor piețe de nișă, specifice industriilor auto, rulmenți, metalurgie, navale. Sperăm ca după relocarea completă, având în vedere o diminuare considerabilă a costurilor de producție, pe aceeași cifră a afacerilor să avem o crește de 50% a profitului”.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments