Aeroportul Internaţional Oradea, subordonat Consiliului Judeţean Bihor, a accesat un proiect european de 212,8 mil. lei (43 mil. euro) TVA inclus, pentru extinderea şi eficientizarea terminalului de pasageri. Prin realizarea acestui proiect, suprafaţa construită se va mări de la 2.925 mp, cât este în prezent, la aproximativ 12.500 mp şi vor putea fi procesaţi 800 de pasageri/oră, atât pe zboruri interne, cât şi pe zboruri internaţionale, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Judeţean Bihor.
Noile construcţii se vor dezvolta preponderent la parter, având în unele zone şi etaj/mezazin. Pe lângă fluxurile aeroportuare se vor realiza spaţii comerciale, birouri pentru personalul administrativ, handling, de securitate şi pentru reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii de control: poliţia de frontieră, SRI şi vamă. Investiţia mai prevede extinderea suprafeţelor betonate din faţa terminalului pentru a facilita accesul pasagerilor, a personalului şi a utilajelor aeroportuare, extinderea drumului de acces şi a parcării (capacitate de 320 de locuri), achiziţia unui echipament de degivrare pentru perioadele cu temperaturi scăzute şi alte lucrări conexe.
”Având în vedere faptul că anul acesta, până în prezent, au fost aproximativ 190.000 de pasageri îmbarcaţi/debarcaţi, ţinând cont de intenţiile de dezvoltare a aeroportului Oradea, am considerat că se impune să ne concentrăm activitatea într-un singur terminal, atât pentru sustenabilitatea aeroportului în viitor, dar şi pentru confortul pasagerilor. Vom avea un terminal de pasegeri extins care va prelua toate fluxurile, eficient energetic, cu o parcare şi acces printr-un sens giratoriu dinspre drumul naţional DN79. Vor mai exista o zonă destinată unui hotel, un terminal cargo operaţional, o pistă extinsă la 2.500 de metri, sisteme de control, aterizare şi decolare complet modernizate şi un gard inteligent dispus pe noua configuraţie a aeroportului”, a spus Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, într-un comunicat de presă.
Finanţarea va fi asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, pe Axa Prioritară 2: Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal de calitate, durabil şi eficient. Durata de realizare a investiţiei este de 8 luni, din care 2 luni pentru proiectare şi 6 luni pentru execuţia lucrărilor.