Grupul East din judeţul Cluj, controlat de mai mulţi antreprenori din România şi Ungaria, estimează pentru 2022 o cifră de afaceri consolidată de aproximativ 200 de milioane de euro, în pofida anului agricol marcat de secetă, pentru că preţurile cerealelor au fost duble faţă de acum doi, trei ani, înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19, potrivit Ziarului Financiar.
”Anul acesta ajungem la o cifră de afaceri consolidată de aproximativ 200 milioane de euro cu 91 de angajaţi şi trei sferturi din cifra de afaceri o reprezintă comerţul cu cereale. Când am venit eu la East (cu zece ani în urmă – n. red.) aveam o cifră de afaceri de 7 milioane de euro (creşterea a fost de aproape 30 de ori într-un deceniu – n. red.). Am crescut pentru că avem management tânăr şi foarte motivat şi a evoluat mult agricultura României”, a spus Tamaş Vincze, citat de ZF.
Grupul East este format din cinci companii, cea mai mare fiind East Grain, care se ocupă de comerţul de cereale, plante oleaginoase, materii prime furaje şi îngrăşăminte. Celelalte companii sunt East Cargolog (activităţi de logistică), East Silodep (depozitări şi prestări servicii pentru fermieri – depozitare, curăţare, condiţionare marfă), East Grain Hungary (subsidiara din Ungaria, care se ocupă preponderent de comerţul cu cereale) şi East Agro Input (deţinută în co-proprietate cu firma Agroleg Varo, care se ocupă cu distribuţia de inputuri agricole).
Cele cinci companii au realizat o cifră de afaceri de 750,9 milioane de lei (circa 150 mil. euro în 2021), în creştere cu 75% faţă de anul 2020, un an marcat de o secetă puternică la nivelul întregii ţări. Avansul din acest an faţă de anul trecut este de 33%.