web analytics
Sunteți aici
Home > IDEI DE AFACERI > Cultura de goji este eligibilă pentru finanţarea prin fonduri europene din 2023, cu un cost standard de 8.000 euro/hectar

Cultura de goji este eligibilă pentru finanţarea prin fonduri europene din 2023, cu un cost standard de 8.000 euro/hectar

Românii manifestă un interes tot mai crescut pentru cultura de goji, fruct de pădure de culoare roşiatică originar din Asia – China fiind principala ţară unde se cultivă pentru consum -, spune Adrian Nicolae, producătorul de fructe goji sub brandul Goji Bio Braşov, cu o experienţă de zece ani pe piaţă.

Astfel, începând din 2023, prin noul Plan Naţional Strategic 2023 – 2027 cultura este eligibilă pentru finanţarea prin fonduri europene, iar costul standard al unei culturi superintensive este de circa 8.000 euro/hectar, potrivit Ziarului Financiar.

”Cei interesaţi de cultura de goji pot aplica pentru o finanţare prin fonduri europene pe submăsura 4.1a – Investiţii în exploataţii pomicole. Aceştia pot înfiinţa plantaţii profesionale de goji sau pot extinde o cultură existentă şi pot achiziţiona echipamente şi utilaje. Încă de acum 3 ani, fructul de goji a devenit autohton prin omolo­garea a două soiuri, iar această oportunitate este formidabilă pentru cei interesaţi”, consideră Adrian Nicolae.

El este de profesie economist şi deţine o afacere integrată cu fructe goji – pepinieră şi plantaţie – din 2012, în comuna Augustin, situată la 50 de kilometri de Braşov. În 2019, el a investit aproximativ 100.000 de euro în cea de-a doua plantaţie-pepinieră de goji, situată în localitatea Codlea din acelaşi judeţ. Plantaţia se întinde pe 2,5 hectare, iar pepiniera se întinde pe 1,2 hectare. Ulterior a omologat două soiuri de goji ca fiind româneşti după ce au fost adaptate. Cultura de goji a devenit tentantă pentru fermierii români în ultimii cinci ani, numărul total al producătorilor trecând pragul de 1.000, potrivit lui Adrian Nicolae.

Articole similare

Sus
Verified by MonsterInsights
Produs în Ardeal

FREE
VIEW