Banca Transilvania, cea mai mare bancă după active de pe piaţa locală, a obţinut în primul semestru (S1) din acest an un profit net de 907 mil. lei, în uşoară creştere faţă de câştigul din S1/2021, iar profitul net consolidat al grupului BT a fost de peste 1 mld. lei, potrivit informaţiilor anunţate de bancă la Bursa de Valori Bucureşti. Câştigul raportat de banca din Cluj a fost influenţat de ascensiunea veniturilor în condiţiile majorării creditării. Şi cheltuielile operaţionale au fost în creştere.
”Am continuat în primul semestru finanţarea economiei şi a statului, în condiţiile în care oferim randamente bune pentru economiile păstrate la BT. Am ajuns la noi recorduri ale tranzacţiilor atât în ceea ce priveşte plăţile cu cardurile, cât şi operaţiunile companiilor, pe fondul creşterii activităţii băncii. Creştem pe toate segmentele de piaţă, în condiţii de profitabilitate şi oferim clienţilor dobânzi competitive, în timp ce avem cea mai bună dinamică în atragerea de noi clienţi”, a declarat ömer Tetik, director general al Băncii Transilvania.
Pentru S1/2021 banca raportase un profit de 901 mil. lei, astfel că în primul semestru din acest an câştigul a urcat cu 1%, până la 907 mil. lei, marcând cel mai bun câştig din S1 al Băncii Transilvania din ultimii 14 ani. Profitul net al întregului grup Banca Transilvania la 30 iunie, de 1,05 mld. lei, este mai mare cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021. Rezultatele băncii s-au îmbunătăţit în al doilea trimestru după ce în primul trimestru au fost în scădere faţă de T1/2021. Subsidiarele şi participaţiile de capital au contribuit cu peste 139,5 mil. lei la profitabilitatea grupului BT în S1/2022.
Banca Transilvania a reuşit să obţină în S1/2022 venituri operaţionale de 2,3 mld. lei, în creştere cu 7,7% comparativ cu încasările din S1/2021, în timp ce cheltuielile operaţionale s-au majorat cu un ritm dublu, de aproape 16%, până la 1,3 mld. lei. La nivelul întregului grup BT veniturile operaţionale au crescut cu 17,6%, până la 2,8 mld. lei. Costul aferent contribuţiei Grupului BT la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a crescut cu 71%, la 151 mil. lei, impactând negativ rezultatul semestrului, conform explicaţiilor transmise de bancă.