6.7 C
Cluj-Napoca
joi, aprilie 18, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALProducătorul de sisteme de răcire RAAL Bistriţa a revenit pe profit în...

Producătorul de sisteme de răcire RAAL Bistriţa a revenit pe profit în 2021

Producătorul de sisteme de răcire pentru industria agricolă, auto şi construcţii RAAL Bistriţa, cu clienţi precum John Deere, Class sau AGCO, a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri de 322,9 mil. lei (65,6 mil. euro), în creştere cu 26% faţă de anul precedent, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania a revenit anul trecut pe profit, având un câştig net de 13 mil. lei (2,6 mil. euro), de la o pierdere de 39,2 mil. lei (8,1 mil. lei) suferită în anul anterior, conform datelor publice. RAAL a ajuns anul trecut la un număr mediu de 2.045 de angajaţi, cu 312 oameni mai mult decât în anul precedent.

Compania produce aproape în totalitate pentru export, pentru industria utilajelor agricole, utilajelor pentru construcţii, industria minieră, vehiculelor comerciale şi auto. RAAL produce sisteme de răcire şi componente ale acestora, radiatoare, răcitoare de ulei, răcitoare de aer şi condensatoare pentru climă (fabricate din aliaje de aluminiu sau oţel inox) pentru utilaje agricole şi de construcţii, aplicaţii industriale, auto, comerciale, instalaţii hidraulice.

Printre clienţii RAAL se află companiile John Deere, Class, AGCO, Friulair, BRP Rotax, JCB, Ingersoll Rand, Linde, Parker, Mikropor, Van Hool, Voith, ABB, Tobrocco, Himoinsa, Manitou, Novetec, Carrier, Liebherr, Kaiser, Continental Germania sau Renault Truck Defence din Franţa, conform unor informaţii furnizate anterior de companie. Majoritatea clienţilor provin din Uniunea Europenă, ponderea cea mai mare fiind deţinută de Germania, UK, Italia, Austria şi Franţa. În urmă cu şapte ani, RAAL a deschis la Prundu Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud, o unitate de fabricaţie a structurilor metalice, cu o suprafaţă de aproximativ 6.000 mp, o investiţie de aproximativ 12 mil. euro. Pe lângă fabricarea de sisteme de răcire pentru utilajele agricole, de construcţii sau aplicaţii industriale, RAAL produce şi echipamente de răcire destinate pieţei de automobile electrice.

În cadrul RAAL funcţionează o hală destinată fabricării de schimbătoare de căldură pentru echipamente electrice pentru firma Continental şi o altă hală în care compania produce un tip de schimbătoare de căldură pentru baterii, pentru compania Samsung. Diversificarea portofoliului de produse şi intrarea pe piaţa componentelor pentru automobilele electrice şi hibride a RAAL Bistriţa, a atras atenţia şi celor de la Tesla şi Volkswagen, potrivit unor informaţii furnizate anterior de companie.RAAL a fost înfiinţată în anul 1991 ca societate pe acţiuni, prin desprinderea din compania I.U.T. Bistriţa. Din 1995 firma s-a privatizat, acţionarii fiind salariaţii companiei în proporţie de 93%, restul titlurilor aflându-se în posesia SIF Banat-Crişana.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments