Diana Palco împreună cu soţul său, care a vizitat culturi de lavandă din Provence, au început să cultive lavandă în urmă cu 7 ani în localitatea Delureni din judeţul Bistriţa-Năsăud şi astăzi au o suprafaţă de 7 hectare, pe care o lucrează în sistem ecologic. O parte din florile de lavandă sunt exportate în ţări din Uniunea Europeană şi o altă parte în ţări din Asia, precum Iordania, iar o altă parte din producţie este procesată şi transformată în ulei esenţial de lavandă, din care majoritatea este exportat, potrivit Ziarului Financiar.
”În 2015, când a început povestea BioLavanda, în România nu erau prea multe culturi de lavandă şi astfel am făcut o pepinieră, ne-am autorizat, iar apoi, pe lângă partea de producere a butaşilor, am început şi noi propriile culturi, altfel că astăzi suntem producători autorizaţi pentru 22 de soiuri de lavandă şi avem 7 hectare cultivate cu lavandă”, spune Diana Palco, cofondator al BioLavanda, citată de ZF.
Numărul de clienţi a crescut de la an la an, iar pe partea de vânzare de butaşi foarte mulţi clienţi, încă de la început, în fiecare an şi-au mărit suprafeţele, a menţionat ea. Totodată, au apărut clienţi noi, cărora Diana Palco spune că le recomandă să înceapă cu o suprafaţă de test, să îşi achiziţioneze un număr minim de butaşi, 200 sau 500, alegând soiul potrivit pentru tipul de business (producţie de ulei, de cosmetice, de produse decorative ori de produse aliementare) şi pentru a se obişnui cu planta şi cu partea de îngrijire.
Totodată, BioLavanda a achiziţionat o instalaţie de distilare profesională şi complet automatizată pentru a face ulei esenţial de lavandă şi ulterior l-a certificat ecologic. Începând cu pandemia de COVID-19 din 2020, reprezentanţii Biolavanda s-au gândit să se orienteze şi spre partea de producţie de cosmetice, care acum e în proces de dezvoltare. Compania produce într-un an 400-500 kg de ulei esenţial de lavandă. BioLavanda a avut o cifră de afaceri de 137.000 de lei (28.000 de euro) în 2020, ultimul an pentru care există date disponibile, şi un profit de peste 87.000 de lei, arată datele de pe site-ul Ministerului de Finanţe.