web analytics
Sunteți aici
Home > ANUNȚURI > Cu un pas mai aproape de independența energetică: MOL începe să producă hidrogen verde

Cu un pas mai aproape de independența energetică: MOL începe să producă hidrogen verde

  • MOL construiește una dintre cele mai mari fabrici de hidrogen verde din Europa, la Százhalombatta;
  • În urma unei investiții de 22 de milioane de euro, MOL va produce 1.600 de tone de hidrogen verde anual cu ajutorul energiei electrice regenerabile, prevenind eliberarea în atmosferă a 25.000 de tone de CO2;
  • Prin introducerea acestei tehnologii, MOL devine unul dintre jucătorii cheie din economia sustenabilă pe bază de hidrogen din regiune;
  • Această investiție marchează un moment important în contextul strategiei actualizate a Grupului, SHAPE TOMORROW 2030+, care are ca obiectiv atingerea unui nivel zero de emisii nete de CO2  până în 2050.

Grupul MOL a încheiat un parteneriat cu  Plug Power Inc., unul dintre principalii furnizori globali de soluții pe bază de  hidrogen pentru economia verde, pentru a construi una dintre cele mai mari fabrici de hidrogen verde din Europa, la Rafinăria Dunărea, deținută de Grupul MOL în Ungaria, la Százhalombatta. Hidrogenul verde va contribui la reducerea amprentei de carbon generată de operațiunile de la Rafinăria Dunărea, facilitând tranziția către dezvoltarea unor soluții de mobilitate fără emisii pe termen lung.

Folosind o instalație de electroliză Power Plug de 10 MW, fabrica MOL în valoare de 22 de milioane de euro va putea produce aproximativ 1.600 de tone de hidrogen verde, curat, neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon și, în consecință, anual, va fi evitată eliberarea în atmosferă a peste 25.000 de tone de dioxid de carbon, generate prin procesul de producție pe bază de gaz. Având în vedere că acest proces generează o șesime din emisiile de dioxid de carbon de la nivelul Grupului MOL, această investiție contribuie la atingerea obiectivului companiei, acela de a deveni neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, facilitând și creșterea independenței energetice în regiune.

De îndată ce fabrica va deveni operațională în 2023, MOL va folosi hidrogenul verde de la Rafinăria Dunărea în cadrul propriului proces de producție a carburanților. Hidrogenul verde va fi încorporat în moleculele carburanților MOL, diminuând cantitatea de emisii de carbon generate atât de tehnologia de prelucrare folosită, cât și de produsul finit.

”Suntem convinși că hidrogenul nu este doar una dintre cele mai importante surse de energie pe care o folosim deja în plin proces de tranziție energetică, ci este un element esențial al noului sistem energetic fără emisii de dioxid de carbon. Această tehnologie nouă ne permite să începem să producem hidrogen verde la Százhalombatta, iar MOL poate deveni astfel unul dintre cei mai importanți actori ai unui sector economic sustenabil energetic la nivel regional,” spuneGabriel Szabó, Vicepreședinte Executiv Downstream al Grupului MOL.

”Hidrogenul verde poate fi răspunsul pentru două dintre provocările cruciale ale omenirii: schimbările climatice și independența energetică,” a declarat Andy Marsh, CEO al Plug. „Oportunitățile pe care le avem la dispoziție, pentru a răspunde acestei tendințe globale de a integra hidrogenul verde în industriile tradiționale la nivel global, par nelimitate. Suntem onorați să punem la dispoziția Grupului MOL tehnologia de ultimă generație pe bază de electroliză pe care am dezvoltat-o și avem încredere că, folosită în procesele de la Rafinăria Dunărea, va permite Grupului MOL să înregistreze progrese semnificative din punctul de vedere al diminuării amprentei de carbon și al creșterii independenței energetice regionale.

Producția hidrogenului verde nu generează deloc gaze cu efect de seră: echipamentul Plug Power folosește energia electrică dintr-o sursă regenerabilă pentru a descompune apa în oxigen și hidrogen, printr-un proces numit electroliză. Acest proces nu generează niciun produs secundar care ar putea avea efecte negative asupra mediului și, în plus, pentru a produce o tonă de hidrogen, echipamentul are capacitate să elibereze 8-9 tone de oxigen pur, contribuind și la economisirea a aproximativ 10.000 de tone de gaze naturale care ar fi fost necesare pentru acest proces. Electrolizoarele Plug, cu aproape 50 de ani de experiență operațională în aplicații care necesită o fiabilitate ridicată, sunt generatoare de hidrogen modulare, scalabile, optimizate pentru producția de hidrogen curat.

Plug este compania care a dezvoltat primul și cel mai complex ecosistem de producție a hidrogenului, Green Hydrogen Ecosystem, dezvoltând soluții care să ajute companiile în procesul de tranziție către energia verde, pentru ca acestea să își îmbunătățească procesele operaționale și să devină mai eficiente și sustenabile. Rețeaua independentă de producție a hidrogenului verde a companiei Plug are ca obiectiv generarea a 70 de tone pe zi până la finalul anului 2022 și menținerea planurilor de producție la 500 de tone de hidrogen verde pe zi până în 2025 în America de Nord și o producție de 1.000 de tone pe zi, la nivel global, până în 2028.

Producția de hidrogen verde face parte din strategia actualizată SHAPE TOMORROW a Grupului MOL, care se concentrează pe sustenabilitate și este armonizată cu Pactul Verde European. În contextul acesteia, compania a prevăzut o investiție totală de un miliard de euro pentru dezvoltarea tehnologiilor care să ajute la diminuarea sau neutralizarea emisiilor de carbon până în 2025. Tot ca parte a acestei strategii, până în 2030, MOL va reduce cu 30% amprenta de carbon asociată operațiunilor sale și va direcționa 50% din totalul investițiilor către proiecte sustenabile. Mai mult, MOL și-a propus ca până în 2050, operațiunile sale să devină complet neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon.

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări, o forţă de lucru dinamică formată din 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproape 2000 de staţii de servicii în 10 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est. Activităţile de explorare şi producţie ale Grupului MOL sunt susţinute de o experienţă de peste 85 de ani în domeniul hidrocarburilor şi 30 de ani în injecţia de CO2. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 9 ţări, iar cele de explorare în 14 ţări. MOL se angajează să îşi transforme operaţiunile tradiţionale bazate pe combustibili fosili într-un model de afaceri sustenabil, cu emisii scăzute de carbon şi aspiră să devină neutru din punct de vedere la emisiilor de carbon nete până în 2050, contribuind totodată la formarea economiei circulare cu emisii scăzute de carbon în Europa Centrală şi de Est.

Despre Plug: Plug construiește un ecosistem verde de hidrogen complet, de la producție, stocare și livrare până la generarea de energie, pentru a-și ajuta clienții să-și atingă obiectivele de afaceri și să contribuie la decarbonizarea economiei. În procesul de dezvoltare a primului prototip de celulă pentru stocarea hidrogenului, compania a dezvoltat peste 50.000 de sisteme de celule de combustibil și peste 165 de stații de alimentare, mai mult decât oricine altcineva din lume, devenind și cel mai mare cumpărător de hidrogen lichid. Cu planuri de a construi și opera o autostradă verde cu hidrogen în America de Nord și Europa, Plug construiește o Gigafactory de ultimă generație pentru a produce electrolizoare și pile de combustibil și mai multe fabrici de producție de hidrogen verde care vor produce zilnic 500 de tone de hidrogen verde lichid până în 2025. Plug va livra soluțiile sale de hidrogen ecologic direct clienților săi și prin intermediul partenerilor în joint venture în mai multe medii, inclusiv manipularea materialelor, mobilitatea electrică, generarea de energie și aplicațiile industriale. Pentru mai multe informații, vizitați www.plugpower.com

Articole similare

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW